Kanadan eTA FAQ

Kanadan eTA FAQ

Yleiset usein kysytyt kysymykset

Mikä on Kanadan eTA (sähköinen matkustuslupa)?

Vuodesta 2016 lähtien eTA on ollut pakollinen maahantulovaatimus viisumivapaille ulkomaalaisille, jotka aikovat matkustaa Kanadaan lentäen. Lupa liitetään sähköisesti passiisi ja se on voimassa viisi vuotta tai kunnes passisi vanhenee, riippuen siitä, kumpi päivämäärä tulee ensin. ETA-lupaa voidaan käyttää enintään kuuden kuukauden kauttakulku-, matkailu- tai liikematkoihin.

Hyväksytty eTA-lupa vahvistaa ulkomaan kansalaisen kelpoisuuden matkustaa Kanadaan ilman viisumia ja toimii viisumivapausasiakirjana. Vaikka eTA:n kaltainen viisumivapausasiakirja palvelee lähes samaa tarkoitusta kuin viisumi, viisumin saaminen eroaa huomattavasti viisumin saamisesta. Tavanomaisen Kanadan vierailuviisumin hakeminen on aikaa vievämpi prosessi, mutta eTA-viisumin hakijoille ilmoitetaan päätöksestä yleensä muutamassa minuutissa.

Kuka tarvitsee Kanadan eTA-viisumin?

Kaikki ulkomaalaiset, jotka päättävät matkustaa Kanadaan, eivät tarvitse eTA-lupaa. ETA-vaatimukset koskevat viisumivapaista maista, kuten tietyistä Euroopan maista, saapuvia matkustajia sekä Australiasta ja Uudesta-Seelannista tulevia matkustajia. Kanadan eTA-järjestelmän käyttöönotto ei vaikuta viisumivaatimuksiin niiden ulkomaan kansalaisten osalta, joiden kotimaa ei kuulu Kanadan kanssa tehtyihin viisumivapaussopimuksiin.

Matkustan Kanadaan laivalla, risteilyaluksella tai ajamalla rajan yli, tarvitsenko eTA-luvan?

Ei, eTA tarvitaan matkustajilta, jotka saapuvat Kanadaan ainoastaan kaupallisilla tai tilauslennoilla.

Kuinka kauan voin oleskella Kanadassa eTA-luvalla?

Hyväksytyt eTA-luvan haltijat voivat oleskella Kanadassa enintään kuusi kuukautta, mutta Kanadan rajaviranomaiset määrittelevät tarkan keston saapumisen yhteydessä ja yleensä leimaavat tarkan keston hakijan passiin.

Olen Yhdysvaltojen tai Kanadan kansalainen, tarvitsenko eTA-luvan?

Ei. Yhdysvaltojen tai Kanadan kansalaiset tai pysyvästi maassa asuvat henkilöt on vapautettu eTA-vaatimuksesta.

Mitkä ovat eTA-luvan ikävaatimukset?

Kaikkien eTA-kelpoisten matkustajien on iästä riippumatta haettava eTA-lupaa.

Minulla on jo Kanadan viisumi, mutta minulla on myös viisumivapaan maan passi, tarvitsenko eTA:n?

Ei, voit matkustaa nykyisellä passillasi, jossa on hyväksytty Kanadan viisumi. Voit halutessasi hakea eTA-lupaa viisumivapaan maan passilla.

Usein kysytyt kysymykset

Miten haen Kanadan eTA-lupaa?

Koko eTA-hakemusprosessi on verkkopohjainen. Näin ollen hakemuksen jättäminen on suhteellisen yksinkertaista hakemuksen jättämisestä aina luvan saamiseen asti. Kaikkien eTA-kelpoisten matkustajien on toimitettava hakemustietonsa verkossa. Kun eTA-hakemus on hyväksytty, eTA-hakijalle ilmoitetaan siitä sähköpostitse. Hyväksytty eTA-lupa tarvitaan ennen Kanadaan menevään lentokoneeseen nousemista. Matkustajat, jotka eivät saa hyväksyttyä eTA-lupaa, eivät pääse koneeseen riippumatta siitä, onko heidän eTA-hakemuksensa vielä käsittelyssä.

Sähköinen hakemus kestää noin kymmenen minuuttia matkustajaa kohti. Sinun on varmistettava, että sinulla on voimassa oleva passi, kunkin matkustajan matka- ja yhteystiedot sekä luotto- tai pankkikortti eTA-maksun maksamista varten. Ryhmäsi tai perheesi jokainen matkustaja tarvitsee hyväksytyn eTA-luvan. Jos olet oikeutettu eTA-hakemukseen, voit hakea sitä nyt.

Kuinka kauan eTA-hyväksynnän saaminen kestää?

Useimmat eTA-hakemukset hyväksytään muutamassa minuutissa, mutta joidenkin hakemusten käsittely voi kestää useita päiviä tai viikon. IRCC ottaa sinuun yhteyttä, jos hakemuksen käsittelyssä tarvitaan lisätietoja.

Mikä on hyväksytyn eTA-luvan kesto?

Kun eTA-lupa on hyväksytty, se on voimassa enintään viisi vuotta sen myöntämisestä alkaen tai passin voimassaolon päättymiseen saakka sen mukaan, kumpi päivämäärä on ensin.

Tarvitaanko viisumi, jos olen vain läpikulkumatkalla Kanadassa pysähtymättä?

Jos olet sellaisen maan kansalainen, joka ei ole viisumivapaa Kanadaan matkustettaessa, tarvitset kauttakulkuviisumin, jotta voit kulkea Kanadan läpi pysähtymättä tai vierailematta. Viisumi tarvitaan, vaikka kauttakulku kestäisi alle 48 tuntia, mutta kauttakulkuviisumi ei ole maksullinen. Täytä vierailijaviisumihakemus (Temporary Resident Visa) ja valitse kauttakulkuviisumi lomakkeen vaihtoehtojen luettelosta.

Jos sinulla on viisumivapaa asema ja tarvitset nyt eTA-luvan Kanadassa vierailemiseen, tarvitset myös eTA-luvan Kanadan läpi kulkemiseen.

Et välttämättä tarvitse kauttakulkuviisumia tai eTA-lupaa, jos matkustat Yhdysvaltoihin tai Yhdysvalloista. Jos tietyt ulkomaalaiset täyttävät tietyt vaatimukset, he voivat ilman viisumia tapahtuvan kauttakulun (Transit Without Visa Program, TWOV) ja Kiinan kauttakulkuohjelman (China Transit Program, CTP) nojalla kulkea Kanadan kautta matkalla Yhdysvaltoihin tai Yhdysvalloista ilman Kanadan kauttakulkuviisumia.

Voinko silti matkustaa Kanadaan, jos olen jättänyt eTA-hakemukseni, mutta en ole saanut lopullista päätöstä?

Ei, et voi nousta mihinkään Kanadaan menevään lentokoneeseen ennen kuin eTA-hakemuksesi on hyväksytty. Vaikka sinua on pyydetty toimittamaan todistusasiakirjoja ja lähettämään todisteet takaisin IRCC:lle sähköpostitse, et silti saa matkustaa Kanadaan ennen kuin saat hyväksytyn eTA-hakemuksen.

Voinko hakea eTA-lupaa jonkun toisen puolesta?

Kyllä, jos olet alle 18-vuotiaan alaikäisen lapsen vanhempi tai laillinen huoltaja tai sinulla on lupa hakea eTA-lupaa jonkun matkaseurueeseesi kuuluvan henkilön puolesta.

Sinun on ilmoitettava eTA-hakemuslomakkeessa, että haet jonkun toisen puolesta, ja mainittava suhteesi hakijaan.

Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat passi-, yhteys-, työ-, matka- ja muut taustatiedot, jotta voit täyttää hakemuksen toisen henkilön puolesta.

Voinko korjata eTA-hakemuksessa olevan virheen?

Virheitä ei voi korjata eTA-hakemuksessa, vaan ne edellyttävät uuden hakemuksen jättämistä. Uusi hakemus voi viivästyttää käsittelyä, jos et ole vielä saanut päätöstä ensimmäisestä hakemuksestasi. Hakijoita kehotetaankin aina syöttämään tiedot huolellisesti lomakkeeseen.

Onko minulla mahdollisuus saada eTA-hakemus, vaikka minulla on rikosrekisteriote?

Kyllä, voit silti hakea eTA-lupaa, ja sinulla on mahdollisuus selittää tuomioihin tai muuhun rikoshistoriaan liittyvät olosuhteet. Antamasi selitykset tarkistetaan, joten sinulla on mahdollisuus saada eTA-lupa.

Olen saanut uuden passin sen jälkeen, kun sain viimeksi eTA-hakemuksen, tarvitseeko minun hakea sitä uudelleen?

Kyllä, jos olet saanut uuden passin edellisen eTA-hyväksynnän jälkeen, sinun on haettava eTA-lupaa uudelleen.

Miten voin tarkistaa olemassa olevan tai vireillä olevan eTA-luvan tilan?

Voit tarkistaa eTA-hakemuksen tilan eTA-hakemuksen tila -sivulta.

Usein kysytyt kysymykset maksamisesta

Tarvitaanko hakemuksen käsittelyyn maksu?

Kyllä, jos maksua ei ole vastaanotettu, hakemuksen käsittelyä ei aloiteta.

Miten voin maksaa eTA-hakemuksen?

Hakijat voivat maksaa eTA-hakemuksen Visa®-, MasterCard®-, American Express®- ja monien muiden maksukorttien myöntäjien pankki- tai luottokorteilla.

Yritin suorittaa maksun, mutta saan virheilmoituksen, mitä teen?

Kun olet saanut tiedot maksuvirheestä, noudata näytön ohjeita tai ota yhteyttä pankkiisi tai kortin myöntäjään saadaksesi lisätietoja.

Muut usein kysytyt kysymykset

Mitkä ovat eTA-järjestelmän edut?

Järjestelmän päätarkoituksena on tunnistaa ne henkilöt, jotka eivät ole oikeutettuja saapumaan Kanadaan ajoissa. Matkustajat, joita ei voida päästää maahan, kuten henkilöt, joilla on rikosrekisteri tai lentokieltomääräys, voidaan tunnistaa nopeasti tämän järjestelmän avulla - myös niiden matkustajien, jotka todella täyttävät kelpoisuusehdot, seulonta ja matkustaminen voidaan tehdä tehokkaammaksi ja vaivattomammaksi.

Mitä eTA-järjestelmä maksaa Kanadan veronmaksajille?

Dollarin nykykurssilla laskettuna eTA-järjestelmän kustannuksiksi arvioidaan 167,74 miljoonaa dollaria tarkastelujaksolla (2015-2024). Näiden uusien säännösten nettovaikutus on vähäinen, joten sidosryhmille ei myöskään aiheudu nettokustannuksia.

Edellä esitettyjä kustannuksia laskiessaan hallitus oletti, että se kerää vuosittain keskimäärin 23,1 miljoonaa dollaria eTA-hakemusmaksuina ja että se säästää vuosittain 1,8 miljoonaa dollaria kustannuksissa, jotka liittyvät siihen, että Kanadasta poistetaan henkilöt, joiden maahanpääsy ei ole sallittua. Gazetten mukaan CBSA on arvioinut, että kustannukset ovat 398,00-798,00 dollaria kutakin maahantulokieltoon kuulumatonta henkilöä kohti riippuen siitä, kuinka kauan häntä pidetään pidätettynä. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että eTA-järjestelmän perustaminen maksaa 23,3 miljoonaa dollaria ja hallinnointi vain 19,5 miljoonaa dollaria vuodessa.

Matkailualalle saattaa aiheutua jonkin verran markkinointikustannuksia, jos se päättää mainostaa eTA-vaatimuksia Kanadassa vierailemisesta mahdollisesti kiinnostuneille ulkomaalaisille.

Vaikka eTA ei kuulu CBA-sopimuksen soveltamisalaan, on myönnettävä, että viisumivapaista maista tulevien vierailijoiden (tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta) on maksettava maksu eTA-luvan hankkimisesta ja myös käytettävä aikaa sen hankkimiseen. Suurimmalle osalle tämä vie kuitenkin vain muutaman minuutin, eikä maksun pitäisi olla esteenä.

Myönnetään myös, että eTA-järjestelmään siirtyminen voi vaikuttaa matkailuun lyhyellä aikavälillä, mutta näiden ei uskota aiheuttavan pysyviä vaikutuksia Kanadan matkailukysyntään. Matkailun mahdollista vähenemistä tasapainottaa eTA-ohjelman mutkattomuus ja se, että se on voimassa viisi vuotta. Mahdollisia pudotuksia lieventää myös se, että riskinarvioinnit ovat aiempaa selkeämpiä ja henkilökohtaisempia.

Kanadan maa- tai merisatamien kautta Kanadaan saapuvat matkailijat eivät tarvitse eTA-lupaa, mutta kysynnän ei uskota lisääntyvän näissä satamissa, koska heille ilmoitetaan, että he käyvät läpi samat perusteelliset tarkastusmenettelyt kuin ennenkin. Hakemusmaksun ei myöskään uskota johtavan siihen, että potentiaaliset vierailijat haluaisivat vaihtaa liikennemuotoa. Todennäköisesti on kuitenkin odotettavissa sopeutumisaika, kun kävijöille kerrotaan, että kaikkien maahantulosatamien tarkastusjärjestelmät ovat eTA-vaatimuksesta huolimatta voimassa.

On kuitenkin todettu, että Kiinan hallitus ei ehkä ole ottanut huomioon, että viisumivapaiden ulkomaalaisten, joiden maahanpääsyä ei voida sallia, tilapäisten oleskelulupien käsittelyyn tarvitaan enemmän resursseja. Ongelmia aiheutuu todennäköisesti myös niiden viisumivapaiden ulkomaan kansalaisten kohdalla, joiden pysyvän oleskeluluvan voimassaolo on päättynyt. Ennen he saattoivat nousta lentokoneeseen ja saapua Kanadaan ilman, että CBS huomasi heidän olevan pysyviä asukkaita. Tämä johtaa siihen, että Kanadan oleskelulupavaatimukset lisääntyvät , mutta myös siihen, että pysyvän oleskeluluvan haltijan matkustusasiakirjoja on myönnettävä ja että maahanmuuttovalituksia käsitellään yhä useammin.