Covid-19-rokotusten kehittyminen paljastaa Kanadan maahanmuuton tulevaisuutta

Muokattu: tammi 08, 2021 | Tunnisteet: COVID-19, Kanadan matkustusrajoitukset, Kanadan maahanmuutto

Maailmanlaajuinen coronavirus-pandemia on vaikuttanut merkittävästi Kanadaan suuntautuvaan maahanmuuttoon, mikä on johtanut siihen, että maahan saapuvien uusien maahanmuuttajien määrä on vähentynyt merkittävästi. Covid-19:n torjunnan kehittyminen saattaa kuitenkin palauttaa hallituksen asettamat korkeat maahanmuuttotavoitteet. Hallitus on myös laajentanut nykyistä politiikkaa, jonka tarkoituksena on pitää maassa tilapäisesti asuvat henkilöt, mikä helpottaa näiden henkilöiden asumista ja työskentelyä Kanadassa pandemian aiheuttamista häiriöistä huolimatta.

Rokotustoiveet viittaavat mahdolliseen uudelleen avautumiseen

Yksi tärkeimmistä kehityskuluista meneillään olevassa koronaviruskriisissä on uusien rokotteiden käyttöönotto. Kanada on aloittanut aggressiivisen rokotusstrategian, ja kaksi rokotetta on jo hyväksytty käytettäväksi. Pääministeri Justin Trudeau ennustaa, että suurin osa kanadalaisista on rokotettu syyskuuhun 2021 mennessä.

Koronavirus-pandemiasta johtuvat matkustusrajoitukset ovat pitäneet matkustajat poissa Kanadasta vuoden 2020 alusta lähtien. Koska on olemassa riski, että maan ulkopuolelta tulevat matkustajat tuovat tartunnan mukanaan, hallitus on rajoittanut tarpeetonta matkustamista ja asettanut karanteenirajoituksia niille, jotka matkustavat. Jos tartuntariski pienenee, matkustusrajoituksia lievennetään, jolloin useammat uudet tulijat voivat lopulta saapua Kanadaan.

Jotta näin tapahtuisi, maan on saavutettava se, mitä kansanterveysasiantuntijat kutsuvat laumaimmuniteetiksi: tilanne, jossa immuniteetti tautia vastaan on niin laaja, että vaikka tartunnan saanut henkilö saapuisi väestöön, sairastumisen ja tartunnan leviämisen riski on huomattavasti pienempi. Rokotuksesta immuniteetin saavien ihmisten lisäksi myös noin 500 000 kanadalaista, jotka ovat jo toipuneet Covid-19-taudista, ovat immuuneja. Arviot siitä, kuinka suuri osa väestöstä on rokotettava laumaimmuniteetin saavuttamiseksi, ovat 50-90 prosenttia, mikä tarkoittaa, että Kanada voisi saavuttaa laumaimmuniteetin jossain vaiheessa vuoden 2021 jälkipuoliskolla.

Koska korkeat maahanmuuttotasot ovat keskeisiä Kanadan talouden elpymisen kannalta, hallituksen odotetaan lisäävän maahanmuuttoa merkittävästi. Vuodesta 2020 kaavailtiin ennätyksellistä maahanmuuttovuotta, ja vuoden 2021 tavoiteluvut ovat vielä kunnianhimoisemmat. Immigration, Refugees and Citizenship Canada ennustaa 401 000 uutta pysyvää asukasta vuonna 2021 ja 421 000 vuonna 2023.

Rajoituksista huolimatta sekä liittovaltion että maakuntien hallitukset eivät ole kokonaan lopettaneet uusien pysyvien asukkaiden vastaanottamista. Suurimmaksi osaksi nämä kutsut ovat menneet maahanmuuttajille, jotka toimivat talouden ja koronaviruksen torjunnan kannalta kriittisillä aloilla, sekä Kanadassa jo oleville maahanmuuttajille, jolloin heistä on voinut tulla pysyviä asukkaita ilman kansainvälistä matkustamista.

Covid-19-kriisi on korostanut maahanmuuttajien tärkeää roolia Kanadan taloudessa, myös terveydenhuollon ja maatalouden kaltaisilla kriittisillä aloilla. Tulevina vuosina kasvavat luvut heijastavat näiden uusien tulokkaiden merkitystä maan elpymiselle. Jotta taudin Kanadalle aiheuttamat vahingot voidaan korjata, maahanmuuton määrän on palattava mahdollisimman pian aiemmalle tasolleen tai jopa ylitettävä se.

Tilapäisesti maassa oleskelevien oleskelulupien jatkoaikaa pidennetään

Sen lisäksi, että matkustusrajoitukset vähentävät Kanadaan saapuvien uusien tulijoiden määrää, Covid-19-pandemia on vaikuttanut Kanadan maahanmuuttoon muillakin tavoin. Esimerkiksi suljetut toimistot, henkilöstöpula ja henkilökohtaisten palvelujen puute tekivät monien maahanmuuttajien mahdottomaksi täyttää hakemuksia ajoissa. IRCC on tämän vuoksi mukauttanut joitakin menettelyjään pandemiasta kärsivien henkilöiden tarpeisiin.

Yksi tärkeimmistä maahanmuuttomenettelyihin tehdyistä muutoksista oli oleskeluaseman uusimista koskevien vaatimusten pidentäminen tilapäisesti maassa oleskelevien henkilöiden, kuten kansainvälisten opiskelijoiden tai työluvan saaneiden henkilöiden osalta. Tavallisesti tilapäisesti oleskelevilla henkilöillä, joiden asema päättyy, on 90 päivää aikaa hakea aseman palauttamista. Pandemian aikana kyseisiä asukkaita koskeneiden viivästysten vuoksi hallitus kuitenkin pidensi määräaikaa 31. joulukuuta 2020 saakka. Tilapäisesti oleskelevat henkilöt, joiden asema päättyi heidän ollessaan Kanadassa, voivat maksaa hakemusmaksun ja hakea hakemusta pidennetyssä määräajassa.

Pandemian jatkuessa IRCC on pidentänyt määräaikaa jälleen kerran. Hakijat, jotka olivat Kanadassa ja menettivät tilapäisen asukkaan asemansa tammikuun 2020 lopun ja toukokuun 2021 välisenä aikana, voivat hakea asemansa uusimista 31. elokuuta 2021 mennessä.

Lisäksi hakijat, joilla on aiemmin ollut työlupa, voivat edelleen työskennellä hakemusten käsittelyn ajan. Ohjelman vaatimukset täyttävät tilapäistyöntekijät voivat hakea väliaikaista työlupaa, jolloin he voivat työskennellä tietyssä tehtävässä odottaessaan työlupansa hyväksymistä.

Coronavirus-pandemian aikana Kanadan maahanmuuttopolitiikalle on ollut ominaista joustavuus, sillä se on vastannut sekä maahanmuuttajien että maan talouden muuttuviin tarpeisiin. Tilapäisen oleskeluluvan myöntämismenettelyyn tehdyt muutokset ovat vain yksi tapa, jolla IRCC on sopeutunut muuttuviin olosuhteisiin.

Nämä kaksi kohtaa edustavat kaksiosaista lähestymistapaa Kanadan maahanmuuton tulevaisuuteen. Mukauttamalla politiikkaansa hallitus auttaa niitä, jotka jo hakevat oleskelulupaa, kun taas tuleviin maahanmuuttosuunnitelmiin tehdyt muutokset osoittavat sitoutumista julkilausuttuihin poliittisiin tavoitteisiin myös muuttuvien olosuhteiden vallitessa.