COVID-19 vaikutukset perhe- ja pakolaismaahanmuuttoon Kanadaan

Muokattu: syys 06, 2020 | Tunnisteet: Kanadan maahanmuutto, COVID-19

Covid-19-pandemia on johtanut merkittäviin muutoksiin Kanadan maahanmuuttojärjestelmän käytännön toiminnassa. Kanadan maahanmuutto-, pakolais- ja kansalaisuusvirasto (IRCC) on joutunut muuttamaan menettelyjä ja asettamaan joitakin hakijoita etusijalle toisten edelle vastauksena matkustusrajoituksiin ja muihin haasteisiin. Tilanteen valossa monet kanadalaiset pohtivat, miten Kanadan maahanmuuttomenettelyjä on muutettava Covidin jälkeisessä maailmassa.

Miten Kanadan perhe- ja pakolaismaahanmuutto on muuttunut COVID-19:n vuoksi?

Maahanmuutto on elintärkeä osa Kanadan taloutta, sillä se tarjoaa ulkomaisia työntekijöitä maatalouden ja terveydenhuollon kaltaisille keskeisille aloille sekä uusia työntekijöitä ja yrittäjiä, joita tarvitaan Kanadan väestön ikääntymisen vastapainoksi. Taloutta vahvistamaan saapuvien työntekijöiden lisäksi Kanadaan saapuu myös muita uusia maahanmuuttajia, kuten pakolaisia tai maahan jo muuttaneiden perheenjäseniä.

Nämä ryhmät ovat kuuluneet niihin, joihin maahanmuuton muutokset ovat vaikuttaneet merkittävimmin Covid-19:n jälkeen. Pandemian aikana matkustusrajoitukset ovat vaikeuttaneet huomattavasti uusien tulijoiden pääsyä Kanadaan. Tämän seurauksena IRCC on keskittynyt myöntämään hakukutsuja (ITA) mahdollisille oleskeluluvan hakijoille, jotka kuuluvat Canadian Experience -luokkaan. Nämä pysyviksi asukkaiksi aikovat henkilöt ovat todennäköisesti jo maassa, joten heidän on helpompi tehdä hakemus matkustusrajoituksista huolimatta. Muut hakijaryhmät ovat vasta äskettäin alkaneet saada uusia ITA-kutsuja. Tämän seurauksena perhe- ja pakolaisluokkien maahanmuuttomäärät ovat vähentyneet huomattavasti. Perheluokan maahanmuutto väheni 78 prosenttia vuoden 2020 toisella neljänneksellä vuoden 2019 toiseen neljännekseen verrattuna. Pakolaisten maahanmuutto väheni vielä enemmän, 83 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajanjaksosta. Myös talousperusteinen maahanmuutto kärsi, vaikkakin vähemmän vakavasti, sillä se väheni 52 prosenttia.

Mahdollisesti vastauksena tähän laskuun kyselytutkimus osoittaa, että yhä useampi kanadalainen on sitä mieltä, että Kanadan maahanmuuton ensimmäisenä prioriteettina pitäisi olla perheiden yhdistäminen. Association for Canadian Studiesin uusi raportti "Canadian Views on Immigration Levels and Immigration Categories in the Covid Era" osoittaa, että noin 36 prosenttia kanadalaisista uskoo nyt, että nykyisten maahanmuuttajien perheenjäsenten tulisi olla hallituksen ensisijainen prioriteetti, mikä on askel ylöspäin vuoden 2016 30 prosentista ja huomattavasti kaikkien muiden luokkien edellä.

Tulevatko COVID-19-maahanmuuttotutkimuksen tulokset näkymään tulevassa maahanmuuttopolitiikassa?

Sitä on vaikea sanoa. Kun maahanmuuton kokonaismäärä väheni 64 prosenttia vuoden 2020 toisella neljänneksellä edellisvuodesta, monilla eri maahanmuuttoluokilla on oikeus ensisijaisuuteen. Osa Covidin jälkeistä sopeutusta on näiden vaatimusten tasapainottaminen siten, että se on oikeudenmukaista kaikkia luokkia kohtaan.

Miten Kanadan hallitus tukee maahanmuuttoa humanitaarisen kriisin ja COVID-19:n aikana?

Beirutin satamassa Libanonissa 4. elokuuta tapahtuneen räjähdyksen arvioidaan tappaneen ainakin 200 ihmistä ja haavoittaneen tuhansia. Satojatuhansia muita on jäänyt kodittomiksi tai joutunut evakkoon. Vastauksena tähän humanitaariseen kriisiin Kanadan hallitus perusti maahanmuuttoasioiden työryhmän selvittämään, miten Kanada voisi auttaa räjähdyksestä kärsineitä. Työryhmä julkisti suosituksensa 3. syyskuuta. IRCC asettaa etusijalle kaikkien Libanonissa olevien Kanadan kansalaisten ja vakituisesti maassa asuvien henkilöiden tarvittavat matkustusasiakirjat sekä katastrofista kärsineiden Kanadan kansalaisten ja vakituisesti maassa asuvien henkilöiden perheenjäsenten viisumihakemukset.

Näillä kahdella maalla on historiallisesti läheiset siteet. Asia Pacific Foundation of Canada arvioi vuonna 2011, että Libanonissa asui noin 45 000 kanadalaista, ja vuoden 2016 väestönlaskennan mukaan yli 200 000 kanadalaista voi jäljittää juurensa Libanoniin.

Tämänkaltaiset katastrofit osoittavat, että Kanadan maahanmuuttopolitiikalla on usein unohdettu rooli osana hallituksen reagointia katastrofeihin maailmanlaajuisesti. Samankaltainen esimerkki maahanmuuton roolista Kanadan ulkopolitiikan osana on hallituksen viimeaikaiset pyrkimykset tukea maahanmuuttoa Hongkongista, toisesta maailmankolkasta, jossa on paljon Kanadan kansalaisia ja vakituisesti maassa asuvia henkilöitä. Nähtäväksi jää, miten tämä rooli jatkuu maailmassa, jossa Covid-19-tasoja eri maissa voi olla vaikea ennustaa.

Kanadan on omaksuttava joustava maahanmuuttopolitiikka muuttuvaa maailmaa varten.

Koska Covid-19 vaikuttaa edelleen eri puolilla maailmaa, Kanadan maahanmuuttopolitiikan on oltava joustavaa, jotta se voi mukautua erilaisiin matkustusrajoituksiin ja eri ryhmien tarpeisiin. Mutta kuten Libanonin tilanne osoittaa, tämä on vain yksi niistä tavoista, joilla joustavuus on keskeinen osa Kanadan maahanmuuttopolitiikkaa. IRCC voi mukautua muuttuvaan maailmanlaajuiseen tilanteeseen lieventämällä vaatimuksia ja asettamalla tietyt hakijat etusijalle. Hallituksen kannalta tällainen joustava politiikka mahdollistaa nopean reagoinnin kehittyviin tilanteisiin. Mahdollisille työtä, opiskelua tai pysyvää oleskelulupaa hakeville se tarkoittaa sitä, että Kanadan maahanmuuttopolitiikassa pysytään mukana kehittyvässä tilanteessa.