Covid-19:n jatkuessa jotkut rajoitukset höllentyvät

Muokattu: elo 09, 2020 | Tunnisteet: COVID-19, Kanadan maahantulovaatimukset, Kanadan maahanmuutto

Maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia on vaikuttanut Kanadaan suuntautuvaan maahanmuuttoon monin eri tavoin. Sen lisäksi, että se on tehnyt matkustamisesta Kanadaan ja Kanadasta haastavampaa, se on myös vaikeuttanut tulevien maahanmuuttajien viisumin tai pysyvän oleskeluluvan hakemista sekä henkilökohtaisten tapaamisten puuttumisen vuoksi että siksi, että joidenkin tarvittavien asiakirjojen hankkiminen on vaikeutunut. Pandemian edetessä ja Kanadan hallituksen vastausten kehittyessä matkustus- ja maahanmuuttoalalla tapahtuvat uudet muutokset muuttavat tilannetta entisestään.

Matkustusrajoituksia laajennetaan

Maaliskuun 18. päivänä Kanadan hallitus asetti maailmanlaajuisten Covid-19-tapausten leviämisen vuoksi rajoituksia Kanadaan lentäville matkustajille. Alun perin rajoitusten oli tarkoitus olla voimassa vain 30. kesäkuuta asti, mutta hallitus jatkoi niitä heinäkuun loppuun asti. Heinäkuun lopulla taudin jatkuminen maailmanlaajuisesti sai hallituksen jälleen kerran jatkamaan matkustusrajoituksia. Rajoituksia tarkastellaan uudelleen elokuun lopussa, jotta voidaan päättää, pitäisikö niitä muuttaa.

Tällä hetkellä matkustusrajoitukset rajoittavat Kanadaan pääsyn kansalaisiin, pysyvästi maassa asuviin henkilöihin, joihinkin henkilöihin, joille on myönnetty pysyvä oleskelulupa, heidän lähisukulaisiinsa ja joihinkin muihin vapautettuihin ryhmiin, kuten joihinkin kansainvälisiin opiskelijoihin ja joihinkin tilapäisiin ulkomaisiin työntekijöihin. Näissä tapauksissa hallitus pyrkii tasapainottamaan taloudellisia tarpeita - kuten sellaisten tilapäisten työntekijöiden tarpeita, jotka ovat jo järjestäneet työpaikan eivätkä voi muuttaa suunnitelmiaan - ja kansanterveydellisiä tarpeita. Tapausten määrä Kanadassa on jatkuvasti vähentynyt, mutta toisen taudinpurkauksen riski on jatkuvasti läsnä.

Maahanmuuton yksinkertaistaminen

Voimassa olevista matkustusrajoituksista huolimatta Kanadan maahanmuuttojärjestelmä on jatkanut toimintaansa, vaikkakin tietyin rajoituksin. Express Entry -arvonnat ovat jatkuneet koko lukituskauden ajan, vaikka vielä suhteellisen hiljattain niissä keskityttiin lähinnä sellaisiin maahanmuuttajaryhmiin, jotka todennäköisesti jo ovat Kanadassa.

Pandemian edetessä on kuitenkin alettu jälleen kutsua hakijoita kaikkiin ryhmiin. Express Entry -arvonnoissa on jälleen otettu mukaan kaikki mahdolliset hakijaryhmät sen sijaan, että niissä keskityttäisiin yksinomaan kanadalaisen kokemuksen omaaviin hakijoihin. Koronavirus on kuitenkin tuonut lisähaasteita joidenkin hakijoiden tielle. Joitakin pieniä muutoksia maahanmuuttomenettelyihin on tehty, jotta pysyvän oleskeluluvan hakeminen olisi helpompaa.

Yksi esimerkki tästä koskee kielikoeasiakirjoja. Maahanmuuttoa koskevilla pilottiohjelmilla on ollut tärkeä rooli Kanadan maahanmuuttostrategian kehittämisessä. Nämä ohjelmat auttavat hallitusta kanavoimaan uusia pysyvän oleskeluluvan hakijoita sellaisille toimialoille tai alueille, jotka tarvitsevat lisää uusia pysyviä asukkaita. Atlantin maahanmuuttopilotti edistää maahanmuuttoa Newfoundlandiin ja Labradoriin, New Brunswickiin, Nova Scotiaan ja Prince Edward Islandiin, kun taas pohjoisen maaseutualueiden maahanmuuttopilotti tekee saman maan pohjoisosien pienemmille yhteisöille. Maatalous- ja elintarvikealan pilottiohjelmalla ja startup-viisumiohjelmalla pyritään kannustamaan työntekijöitä ja yrittäjiä Kanadan talouden kannalta tärkeillä aloilla. Näiden ohjelmien hakijoiden on esitettävä todisteet kielitaidosta, jotka viime aikoihin asti olivat kielikokeiden alkuperäiskopioita. Hakemusten jättämisen helpottamiseksi IRCC on selventänyt, että testitulosten kaksoiskappaleet hyväksytään nyt.

Toinen ala, jolla hallitus pyrkii vastaamaan koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin, on koulutus. Siirtyminen henkilökohtaisesta opetuksesta verkko-opetukseen vaikuttaa moniin ulkomaisiin opiskelijoihin, myös Kanadan yliopistoissa opiskeleviin opiskelijoihin, jotka jatkavat opintojaan internetin välityksellä. Monet näistä opiskelijoista saattavat jopa olla Kanadan ulkopuolella osan tästä ajasta, koska matkustusrajoitukset ja suljetut yliopistot estävät heitä palaamasta. Näiden opiskelijoiden osalta IRCC on nyt päättänyt, että kanadalaisessa oppilaitoksessa verkossa opiskeltu aika lasketaan mukaan valmistumisen jälkeistä työlupaa (Post-Graduation Work Permit, PGWP) varten vaadittavaan aikaan, vaikka opiskelu olisi tapahtunut ennen PGWP-hakemuksen jättämistä. Opiskelijoiden on edelleen suoritettava vähintään puolet opinnoistaan Kanadassa täyttääkseen kelpoisuusehdot, mutta tämä uusi sääntö helpottaa opiskelijoiden työskentelyä Kanadassa valmistumisen jälkeen. Yhdessä opintolupien hakemista koskevien sääntöjen lieventämisen kanssa muutoksella tunnustetaan ne erityiset haasteet, joita Kanadassa opiskelevat ja mahdollisesti työskentelevät ulkomaalaiset opiskelijat kohtaavat.

Passipalvelut alkavat jälleen

Toinen merkki siitä, että matka- ja maahanmuuttopalvelut palaavat vähitellen normaaliksi, on ilmoitus siitä, että postitse lähetettävät passihakemukset avataan nyt uudelleen. Tämä on vain osittainen avautuminen: tätä palvelua suositellaan käytettäväksi vain henkilöille, joilla on "kiireellinen tarve" tai jotka aikovat matkustaa 30 päivän kuluessa, mutta se on merkki asteittaisesta siirtymisestä kohti passipalveluiden palauttamista.

Maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia, jolla on merkittävä vaikutus sekä matkustamiseen että toimistotyöhön, on vaikuttanut ennennäkemättömästi maahanmuuttojärjestelmiin kaikkialla maailmassa. Kun Kanadan järjestelmä mukautuu kriisin haasteisiin, on odotettavissa lisää tällaisia pieniä muutoksia, jotka auttavat matkustajia ja mahdollisia hakijoita selviytymään esteistä.