IRCC pyrkii nykyaikaistamaan toimintaansa pandemian jatkuessa.

Muokattu: kesä 20, 2020 | Tunnisteet: Kanadan maahanmuutto, COVID-19

Maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia on vaikuttanut kaikkiin elämänalueisiin, eikä maahanmuutto ole poikkeus. Matkustusrajoitukset, toimistojen sulkemiset ja käsittelyviiveet ovat aiheuttaneet haasteita sekä hallitukselle että tuleville maahanmuuttajille. Hallitus suunnittelee kuitenkin merkittäviä parannuksia hakemusjärjestelmään, koska uusien hakijoiden määrä kasvaa vaaran vähentyessä.

Koronavirusrajoitukset

Covid-19-viruksen maailmanlaajuisen leviämisen vuoksi Kanadan hallitus on asettanut merkittäviä rajoituksia Kanadaan matkustamiselle. Yksi merkittävä muutos on ollut Yhdysvaltojen vastaisen maarajan sulkeminen. Vaikka kuorma-autonkuljettajat ja muut välttämättömiin palveluihin osallistuvat henkilöt voivat edelleen ylittää rajan, suurin osa matkustamisesta näiden kahden maan välillä on lopetettu. Yhdysvallat ja Kanada ilmoittivat 16. kesäkuuta yhdessä, että rajoitukset jatkuvat aikaisintaan 21. heinäkuuta asti. Muihin matkustusrajoituksiin kuuluu kahden viikon karanteeni kaikille Kanadaan lentäville; 16. kesäkuuta alkaen lentoyhtiöt suorittavat myös lämpötilatarkastuksia tunnistamaan matkustajat, joilla saattaa olla oireita.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Vaikka monet matkustusrajoitukset ovat edelleen voimassa, hallitus valmistautuu kuitenkin siihen, että maahanmuuttajien määrä palaa entiselle korkealle tasolleen tai jopa ylittää sen. Joissakin tapauksissa tämä tarkoittaa sitä, että eräitä tukitietovaatimuksia lievennetään tapauksissa, joissa hakijat eivät pysty hankkimaan tarvittavia asiakirjoja. Kun viisuminhakukeskukset ympäri maailmaa alkavat avautua uudelleen, nämä hakijat voivat nyt saada tarvitsemansa biometriset tiedot, jolloin osa näistä muutoksista on tarpeettomia.

Muita parannuksia hakijoiden kannalta ovat muun muassa IELTS- ja CELPIP-kokeiden asteittain lisääntyvät koepäivät. Vaikka kaikki koepaikat eivät ole vielä avoinna, erityisesti Toronton ja New Yorkin kaltaisissa tiheissä kaupunkikeskuksissa, monet uudet koepaikat avataan lähiviikkoina ja -kuukausina.

Maahanmuuttonäkymät

Ehkä tärkein merkki siitä, että hallitus odottaa maahanmuuton lisääntyvän, on se, että Kanadan maahanmuutto-, pakolais- ja kansalaisuusvirasto IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada) valmistautuu siihen. Hallituksen hiljattain julkaisemassa tarjouspyynnössä pyydetään yrityksiä tekemään tarjouksia maahanmuuton hakujärjestelmän perusteellisesta uudistamisesta. Ehdotettuihin muutoksiin sisältyy hakemusten käsittelykapasiteetin merkittävää lisäämistä koskeva suunnittelu. Uudet menettelyt ja digitaaliset välineet mahdollistaisivat hakemusten täyttämisen sosiaalista etäisyyttä koskevia sääntöjä noudattaen, ja automatisoidut prosessit vapauttaisivat IRCC:n työntekijät keskittymään hakemusten käsittelyn monimutkaisempiin osa-alueisiin. Kaikkien näiden muutosten myötä digitaaliseen turvallisuuteen kiinnitettäisiin entistä enemmän huomiota, mikä on erityisen tärkeää yhä automatisoidummassa prosessissa.

Kaikki nämä muutokset ovat vielä kaukana tulevaisuudessa, mutta ne antavat käsityksen siitä, mitä IRCC odottaa, kun matkustaminen jatkuu. Vuonna 2019 uusia pysyviä asukkaita tuli ennätysmäärä, ja jos Kanada aikoo saavuttaa maahanmuuttoministeri Marco Mendicinon tavoitteen ottaa vastaan yli miljoona uutta pysyvää asukasta vuoden 2022 loppuun mennessä, hakemusmäärän on kasvaakseen noustava nopeasti, jotta menetetty aika voidaan korvata.

Vaikka uusien tulokkaiden määrä on väliaikaisesti hidastunut, todisteet viittaavat siihen, että potentiaalisia hakijoita on edelleen paljon. Rakenteelliset tekijät, jotka houkuttelivat maahanmuuttajia Kanadaan, säilyvät pandemian jälkeen, samoin kuin Kanadan väestön ikääntyminen ja työvoiman tarve. Pandemia onkin tehnyt selväksi, miten paljon jotkut Kanadan talouden alat ovat riippuvaisia maahanmuuttajatyöntekijöistä, joko tilapäistyöntekijöistä tai vakituisesti maassa asuvista henkilöistä.

Tämä pätee erityisesti elintarvike- ja maatalousalan lisäksi myös terveydenhuoltoon. Terveydenhuoltoalan suureen työvoiman kysyntään on viime aikoina reagoitu muun muassa siten, että Quebec on sujuvoittanut terveydenhuoltoalan ammatteja koskevien tilapäisten työlupien hakuprosessia. Äskettäin ehdotetun muutoksen mukaan myös terveydenhuoltoalalla työskentelevät turvapaikanhakijat voisivat saada pysyvän oleskeluluvan, jos liittovaltion hallitus hyväksyy sen.

Maahanmuuttonäkymät pysyvät vahvoina

Nämä ja muut muutokset ovat vahva osoitus siitä, että maahanmuutto on tärkeää paitsi Kanadan taloudelle myös sen kansalliselle kulttuurille ja että hallitus pyrkii säilyttämään maahanmuuton tarpeellisen tason. IRCC:n pysyvän oleskeluluvan hakuprosessin päivittäminen on tärkeä askel sellaisen maahanmuuttojärjestelmän luomisessa, joka mahdollistaa hakemusten nopean ja turvallisen käsittelyn lukituksen jälkeisessä maailmassa. Se, että IRCC toteuttaa tätä hanketta tällä hetkellä, on tärkeä viesti siitä, että Covid-19 on viivästyttänyt mutta ei muuttanut maan maahanmuuttopoliittisia tavoitteita.