Kanada asettaa matkustusrajoituksia

Muokattu: maalis 19, 2020 | Tunnisteet: Kanada maahantulovaatimukset, Kanada eTA, Kanada viisumi

Johdanto

Vastauksena maailmanlaajuiseen COVID-19-koronaviruspandemiaan Kanadan hallitus ottaa käyttöön useita uusia matkustusrajoituksia ja tekee muutoksia joihinkin tärkeisiin maahanmuuttoprosesseihin. Kehittyvä tilanne vaikuttaa tilapäisiin työntekijöihin, työnantajiin, Kanadaan matkustamista suunnitteleviin henkilöihin, pysyvää oleskelulupaa hakeviin henkilöihin ja moniin muihin. Kuten kaikessa COVID-19-tautiin liittyvässä, myös näiden rajoitusten yksityiskohdat muuttuvat nopeasti, joten niiden henkilöiden, joita rajoitukset koskevat, on syytä tarkistaa säännöllisesti, onko tilanne päivitetty.

Kanada sulkee rajat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoittivat 18. maaliskuuta, että Yhdysvaltain ja Kanadan raja suljetaan muulta kuin välttämättömältä matkustamiselta. Ilmoitus siitä, että kaupankäyntiin ei kohdistuisi vaikutuksia, on helpotus kanadalaisille yrityksille, sillä Yhdysvallat on Kanadan ylivoimaisesti suurin kauppakumppani, jonka osuus Kanadan ulkomaankaupasta on yli 70 prosenttia. Rajoitukset vaikuttavat kuitenkin edelleen moniin matkustajiin ja yrityksiin. Vierailut esimerkiksi matkailua, ostoksia tai perhevierailuja varten loppuvat, mikä vähentää huomattavasti 200 000 päivittäistä rajanylitystä Yhdysvaltojen ja Kanadan välillä.

Sulkeminen merkitsee nopeaa lisäystä Kanadan aiempaan suhtautumiseen rajoihin. Trudeau ilmoitti 16. maaliskuuta kansainvälisen matkustamisen rajoituksista, joiden mukaan suurin osa kansainvälisestä matkustamisesta kiellettiin ja vain Kanadan kansalaiset ja vakituisesti maassa asuvat henkilöt sekä muutamat erityiset matkustajaryhmät saivat tulla maahan. Uudet rajarajoitukset eivät koskeneet edes ulkomaalaisia, joilla oli voimassa oleva Kanadan viisumi; tavanomaiset Kanadan eta-menettelyt keskeytettiin osana strategiaa, jolla pyrittiin vähentämään mahdollisia tartuntalähteitä. Trudeau kuitenkin vapautti amerikkalaiset tästä poissulkemisesta sekä matkustajat, jotka olivat viettäneet viimeiset 14 päivää Yhdysvalloissa. Tämä poikkeus poistettiin vain kaksi päivää myöhemmin, kun Yhdysvaltain hallitus kiihdytti omia toimiaan COVID-19:n torjumiseksi.

COVID-19 vaikuttaa Kanadan maahanmuuttojärjestelmään

Kanadassa myös maahanmuuttojärjestelmä mukautuu viruspandemian vaatimuksiin. Kotitehtävien ja henkilöstöpulan uhatessa hallitus peruuttaa tai lykkää joitakin maahanmuuttoprosesseja ja pidentää toisten määräaikoja. Kuten muutkin koronaviruspolitiikkaan liittyvät näkökohdat, nämä voivat muuttua nopeasti, joten asianomaisten hakijoiden on syytä tarkistaa tämänhetkinen tilanne, kun he tekevät päätöksiä hakemuksistaan.

Maahanmuuttopalveluihin tehtäviin muutoksiin kuuluu kaikkien kansalaisuusseremonioiden ja -testien peruuttaminen toistaiseksi. Tällaiset suuret kokoontumiset voivat olla mahdollinen riski viruksen leviämiselle, ja niitä jatketaan vasta, kun tartuntariski on pienentynyt. Samoin jotkin tapaamiset, kuten pysyvän oleskeluluvan saaneiden maahanpääsyn ja pakolaishakemusten käsittelyä koskevat tapaamiset, on peruttu 13. huhtikuuta asti. Jotkin muut henkilökohtaiset tapaamiset, kuten pakolaishakemusten jättäminen henkilökohtaisesti, ovat tällä hetkellä edelleen toiminnassa.

Näiden muutosten ja sekä maahanmuuttohenkilöstön että hakijoiden odotettavissa olevien viivytysten vuoksi joitakin hakemusten määräaikoja saatetaan pidentää. Esimerkiksi pysyvän oleskeluluvan hakijat, jotka eivät pysty hankkimaan kaikkia vaadittuja asiakirjoja 60 päivän määräajassa, voivat jättää puutteelliset hakemukset ja saada 90 päivän pidennyksen.

On myös muita uusia vaatimuksia: esimerkiksi Kiinan kansalaisia, joilla on vanhat lääkärintarkastukset, saatetaan vaatia käymään uusissa tutkimuksissa.

Muiden vierailijoiden lupien ja viisumien voimassaolon jatkaminen

Kanadassa asuvat ulkomailla asuvat henkilöt, joiden matkasuunnitelmia COVID-19-pandemia häiritsee, saattavat haluta pidentää lupiaan tai viisumejaan. Jotkin prosessin osat todennäköisesti viivästyvät, kun taas toiset eivät ehkä ole enää mahdollisia, joten huolellisuus on tarpeen. Yleisesti ottaen tilapäisesti oleskelevat henkilöt, kuten opiskelijat tai tilapäistyöntekijät, voivat hakea lupansa jatkamista; ne, joiden lupa on päättynyt, voivat hakea sen uusimista.

Odotettavissa olevien viivytysten vuoksi oleskelulupansa voimassaolon jatkamista haluavien henkilöiden olisi aloitettava prosessi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun hakemus on jätetty, he voivat yleensä jäädä Kanadaan alkuperäisen oleskeluluvan voimassaolon päätyttyä, kunhan hakemusta koskeva päätös on vielä vireillä.

Yksi perinteinen tapa nopeuttaa oleskeluluvan pidennyshakemuksen jättämistä on "lippupoliisitoiminta", jossa matkustetaan lyhyeksi aikaa Yhdysvaltoihin ja palataan sitten Kanadaan hakemaan oleskeluluvan pidennystä maahantulosatamassa. Koska maahantuloa Yhdysvalloista rajoitetaan, tämä taktiikka ei kuitenkaan ole enää tehokas.

COVID-19-vastaus ja työmarkkinat

Yksi ala, jolla hallituksen vastaus COVID-19:ään aiheuttaa huolta työnantajien keskuudessa, on maatalousala, jolla pandemia on paljastanut maahanmuuton merkityksen maataloudelle. Monet kanadalaiset maatilat turvautuvat tilapäisiin ulkomaisiin työntekijöihin kausiluonteisissa tehtävissä, kuten istutuksessa ja sadonkorjuussa. Maatalousyrittäjät kamppailevat usein löytääkseen kanadalaisia työntekijöitä, jotka voisivat hoitaa näitä ajallisesti herkkiä tehtäviä; jopa sellaisina vuosina, jolloin ei ole matkustusrajoituksia, maatalousalan työnantajat raportoivat usein pulasta hakijoista. Jos matkustuskielto jatkuu, monet pelkäävät, että työvoimapula voi vahingoittaa Kanadan maatalousalaa. Yhteinen hätätilannekomitea arvioi parhaillaan menetelmiä, joilla voidaan käsitellä alaan kohdistuvia uhkia, työvoimapula mukaan luettuna.