Kanada ja Yhdysvallat jatkavat rajojen sulkemista

Muokattu: huhti 22, 2020 | Tunnisteet: COVID-19, Rajaturvallisuus, Kanadan maahanmuutto

Osana Kanadan jatkuvia ponnisteluja Covid-19-pandemian uhan torjumiseksi Kanadan ja Yhdysvaltojen välinen raja pysyy suljettuna 20. toukokuuta asti. Ilmoitus tulee, kun Yhdysvallat jatkaa uusien maahanmuuttorajoitusten asettamista ja Kanada pyrkii hallitsemaan tartuntamääriä säilyttäen samalla talouden terveyden kannalta välttämättömän tavara- ja työvoimavirran.

Milloin COVID-19-rajan sulkeminen Kanadan ja Yhdysvaltojen välillä alkoi?

Alkuperäinen Kanadan ja Yhdysvaltojen välinen rajasulku tuli voimaan 20. maaliskuuta. Tuolloin molemmat maat yrittivät estää uusien Covid-19-tartuntatapausten pääsyn maahan. Kun rajoitukset asetettiin, niiden kestoksi määrättiin 30 päivää, ja niitä voitiin jatkaa kuukausittain. Ensimmäisen tarkistuksen jälkeen molemmat hallitukset ovat nyt sopineet jatkavansa sulkemista vielä kuukaudella aikaisintaan 20. toukokuuta asti. Rajasulku voidaan kumota, pitää voimassa tai sitä voidaan muuttaa sen mukaan, miten Covid-19-tilanne kehittyy toukokuussa.

Onko kaikki liikenne suljettu Kanadan rajan yli?

Rajasulkeminen ei kuitenkaan vaikuta kaikkeen Yhdysvaltojen ja Kanadan väliseen matkustamiseen. Työntekijät, jotka matkustavat säännöllisesti maiden välillä, kuten jakelukuljettajat, jotka usein ylittävät rajan useita kertoja päivässä, voivat edelleen päästä Kanadaan, kunhan heillä ei ole Covid-19:n oireita, kuten kuumetta tai yskää. Tavaroiden ja välttämättömien työntekijöiden säännöllinen kulku rajan yli on elintärkeä osa molempien maiden taloutta.

Miten rajojen sulkeminen on vaikuttanut maahanmuuttoon?

Rajan sulkemisella on ollut jonkin verran vaikutusta Kanadaan suuntautuvaan maahanmuuttoon. Ennen sulkemisia ihmiset, joilla oli tilapäinen viisumi tai matkustuslupa, kuten opiskelijat tai tilapäistyöntekijät, saattoivat hakea viisumin uusimista nopeammin niin sanotun "flagpoling"-menettelyn avulla. Flagpoling tarkoitti yksinkertaisesti rajan ylittämistä Kanadasta Yhdysvaltoihin ja sen jälkeen paluuta välittömästi jättämään hakemus rajanylityspaikalle. Tämä prosessi oli nopeampi ja yksinkertaisempi kuin Kanadasta käsin tapahtuva uusimishakemus. Koska rutiininomaiset rajanylitykset on keskeytetty, tämä ei ole enää mahdollista; hakijoiden on käytettävä pidempää hakumenettelyä.

Rajan sulkemisen jatkaminen tapahtuu samaan aikaan, kun Yhdysvaltoihin suuntautuvaa maahanmuuttoa rajoitetaan yhä enemmän. Presidentti Donald Trump ilmoitti 21. huhtikuuta, että hän aikoo suojamääräyksellä keskeyttää Yhdysvaltoihin suuntautuvan maahanmuuton. Kriitikot väittävät, että Trump käyttää Covid-19-kriisiä vain verukkeena edistääkseen omaa poliittista agendaansa ja pönkittääkseen alhaisia kannatuslukujaan ennen marraskuun vaaleja.

Onko Kanadan maahanmuuttopolitiikka muuttunut COVID-19-rajan sulkemisen vuoksi?

Toisin kuin eteläinen naapurinsa Kanada jatkaa avoimempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Uusien maahanmuuttajien tasainen tulo on keskeinen osa Kanadan hallituksen suunnitelmaa maan tulevaisuudesta. Koska syntyvyys on alhainen ja väestö ikääntyy, Kanada tarvitsee uusia maahanmuuttajia työskentelemään maan teollisuudessa, täyttämään keskeisiä tehtäviä yhteiskunnassa ja lisäämään veropohjaa. Tämän vuoksi Kanadan on tarkoitus ottaa vastaan yli miljoona uutta maahanmuuttajaa seuraavien kolmen vuoden aikana.

Covid-19 on hidastanut joitakin Kanadan maahanmuuttopolitiikan osa-alueita, mutta kokonaissuunnitelma pysyy samana. Uusia tulijoita koskevia matkustusrajoituksia on lievennetty hieman, vaikka useimpien Kanadaan tulevien uusien matkustajien on läpäistävä 14 päivän karanteenijakso sen varmistamiseksi, etteivät he levitä koronavirusta. Maahanmuuttotoimet, kuten Express Entry -arvonnat pysyvän oleskeluluvan hakijoiden kutsumiseksi, jatkuvat ennallaan.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö pandemia olisi vaikuttanut jonkin verran Kanadaan suuntautuvaan maahanmuuttoon. Koska tauti vaikuttaa tiettyihin Kanadan teollisuuden aloihin, tarjouksia näille aloille on vastaavasti vähennetty. Esimerkiksi Brittiläisessä Kolumbiassa huhtikuun 16. päivänä suoritetussa arvonnassa useiden eri kansallisten ammattikoodien (NOC) hakijat jätettiin arvonnan ulkopuolelle. Näihin NOC-koodeihin sisältyi muun muassa matkailun, mainonnan ja siivouksen alojen työpaikkoja.

Vaikka hakemuksia vähennetään joillakin aloilla, hallitus pyrkii kuitenkin kannustamaan muita maahanmuuton tai tilapäisen työnteon muotoja, ja sen toimenpiteet vaihtelevat Kanadan kokemusta hakevien pysyvän oleskeluluvan hakijoiden kutsujen lisäämisestä eräiden vaatimusten lieventämiseen, jotka koskevat tilapäisten ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamista elintarvike- ja maatalousalalla. Näiden toimenpiteiden tavoitteena on varmistaa, että Kanadan taloudelle elintärkeät tehtävät täytetään jatkossakin ja että ne, jotka voivat hakea pysyvää oleskelulupaa matkustamatta Kanadaan, voivat tehdä niin jatkossakin.

Päätelmät

Covid-19:n maailmanlaajuiset vaikutukset vaikuttavat kaikkiin elämän osa-alueisiin, eikä maahanmuutto ole poikkeus. Sekä Kanadassa että naapurimaissa tapahtuvilla matkustussääntöjen muutoksilla voi olla merkittävä vaikutus maahanmuuttoon, samoin kuin työmarkkinoiden jatkuvasti muuttuvilla vaatimuksilla. Mutkikkaina aikoina on entistä tärkeämpää pysyä ajan tasalla maahanmuuttosääntöjen ja -menettelyjen muutoksista.