Muokattu: joulu 12, 2018
Maailman johtajat kokoontuivat 10. joulukuuta Marrakechiin Marokkoon hyväksymään ohjelman turvallisesta, hallitusta ja laillisesta maahanmuutosta. Tämä "Global Compact" on ensimmäinen yhteistyökehys, jolla luodaan keino suojella maailman 258 miljoonaa pakolaista ja siirtymään joutunutta henkilöä. Nykyinen luku on 258 miljoonaa, ja se on 49 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2000, mikä osoittaa, että maahanmuutto on maailmanlaajuinen haaste. Kun tarkastellaan uusien puitteiden päätavoitteita, on selvää, että on ensiarvoisen tärkeää tukea maita ja yhteisöjä, jotka pystyvät vastaanottamaan nykyistä maailmanlaajuista siirtolaisvirtaa.
Konferenssi kesti kaksi päivää, ja siihen osallistui monia korkea-arvoisia hallitusten virkamiehiä sekä edustavia maahanmuuttajia, kansalaisyhteiskunnan jäseniä ja yksityisen sektorin sidosryhmiä. Nämä vaikutusvaltaiset poliittiset päättäjät keskustelivat erilaisista tavoista, joilla yhdessä toimimalla voitaisiin parantaa maailman maahanmuuttajatilannetta ryhtymällä toimiin sekä isäntämaiden että maahanmuuttajaryhmien auttamiseksi.
Konferenssiin osallistui maailman suurimpien maiden joukossa tietenkin Kanada. Kanadan nykyisessä maahanmuuttopolitiikassa tunnustetaan jo nyt, että tehokas kansainvälinen yhteistyö on elintärkeää muuttoliikkeen aiheuttamien ongelmien ratkaisemisessa. Nykyisessä politiikassa todetaan myös, että maahanmuuttajat voivat tuoda Kanadaan monia etuja. Edelläkävijänä Kanada on nyt ilmoittanut, että turvallista, säännöllistä ja säännöllistä maahanmuuttoa koskeva maailmanlaajuinen sopimus on virallisesti hyväksytty osaksi maan politiikkaa. Maahanmuutto-, pakolais- ja kansalaisuusministeri Ahmed Hussen ilmoitti asiasta osallistuessaan YK:n Marrakeshin konferenssiin.
Maailmanlaajuisessa sopimuksessa tunnustetaan, että laiton maahanmuutto aiheuttaa vakavia maailmanlaajuisia ongelmia. Siinä nähdään kuitenkin myös myönteisiä puolia ja korostetaan, että kun muuttoliikettä hallitaan onnistuneesti standardoitujen reittien ja sopivien järjestelmien avulla, se voi olla tuottava prosessi. Yhdistyneet Kansakunnat korostaa, että siirtolaisten ja pakolaisten kasvava virta on kasvava huolenaihe kaikkialla maailmassa (ei vain Kanadassa, vaikka maa on viime aikoina kohdannut monia yksittäisiä haasteita), ja se on vahvistanut, että 258 miljoonasta uutta isäntämaata etsivästä ihmisestä 68,5 miljoonaa on joutunut siirtymään väkisin. Tähän lukuun sisältyvät turvapaikanhakijat ja pakolaiset, jotka ovat joutuneet jättämään kotimaansa sotaan, väkivaltaan ja/tai syrjintään liittyvien riskien vuoksi, jotka uhkaavat heidän elämäänsä ja toimeentuloaan.
Sopimukseen sisältyy 23 tavoitetta, joita maiden on noudatettava. Ne kattavat muuttoliikkeeseen liittyviä eri tekijöitä. Sopimukseen osallistuvien valtioiden ei tarvitse toteuttaa kaikkia toimia, mutta niitä kannustetaan tarkastelemaan parhaita käytäntöjä osana näiden tavoitteiden saavuttamista. Maailmanlaajuisessa sopimuksessa korostetaan valtioiden suvereniteettia, sillä siinä annetaan valtioille yleinen oikeus hallita omia rajojaan.
Kanada on osallistunut aktiivisesti Global Compact -aloitteen kehittämiseen. Koska Kanadalla on lähes 200 omaa maahanmuuttoa koskevaa toimenpidettä, maa keskittyy nykyisten käytäntöjen mukauttamiseen Global Compactin 23 tavoitteeseen. Neuvotteluja on käyty jo yli vuoden ajan, joten Global Compact on kriittinen virstanpylväs, joka on ensimmäinen kansainvälinen kehys, jossa maahanmuuttoa käsitellään maailmanlaajuisesti.
Kattavan kansallisen muuttoliikejärjestelmän hyötyjä ovat muun muassa talouskasvu, innovointi ja sosiaalinen vakaus. Kanadan hallitus pitää Global Compactia tehokkaana keinona käsitellä monia Kanadan maahanmuuttoon liittyviä haasteita. Se näkee kuitenkin myös mahdollisuuksia maksimoida uusien kansalaisten tuoma panos ja auttaa heitä integroitumaan ja asettumaan yhteisöihinsä.
Ministeri Ahmed Hussen ilmoitti, että Kanada on ylpeä voidessaan hyväksyä Global Compact -aloitteen. Hän sanoi, että maa näkee sen paitsi mahdollisuutena hallita maailmanlaajuista muuttoliikettä myös parantaa maiden välistä yhteistyötä, kehittää sääntöihin perustuva kansainvälinen järjestelmä ja luoda maailmanlaajuinen kanta muuttoliikkeeseen. Tämä kanta perustuu tosiasioihin, edistää ihmisoikeuksia ja pyrkii kitkemään kaiken rotuun tai sukupuoleen perustuvan väkivallan.
Maailman johtajat ovat vahvistaneet, että Global Compact -aloite ilmentää kollektiivista sitoutumista yhteistyöhön kansainvälisen muuttoliikkeen alalla. Kompaktin tuote on 31-sivuinen asiakirja. Asiakirjassa tunnustetaan, että maahanmuutto vaikuttaa eri tavoin maihin, yhteisöihin, maahanmuuttajiin ja perheisiin, mutta sen tärkein viesti on, että näiden mahdollisuuksien ja haasteiden pitäisi yhdistää kaikkia.
Siirtolaisuussopimus on ensimmäinen maailmanlaajuisesti neuvoteltu ja yhteistyössä laadittu kehys turvallisen, hallitun ja säännöllisen maahanmuuton toteuttamiseksi. Kanadan osallistuminen siihen ei vaikuta Kanadan viisumihakemuksia ja Kanadan ETA-hakemuksia koskeviin prosesseihin. Kaikista Kanadan viisumi- tai ETA-menettelyihin tehtävistä muutoksista ilmoitetaan luonnollisesti virallisesti ja niistä tiedotetaan tarvittaessa.
Uusimmat viestit
Arkisto
Kategoriat