Kanada ottaa useita tärkeitä edistysaskelia maahanmuuttopolitiikassaan

Muokattu: joulu 10, 2017 | Tunnisteet: Kanada maahanmuutto, Kanada eTA, Kanada viisumi

Johdanto

Kanada on ilmoittanut, että Romanian ja Bulgarian viisumivaatimukset on poistettu 1. joulukuuta 2017 alkaen. Ilmoitus tapahtui samaan aikaan Romanian kansallispäivän kanssa, ja se on tulosta intensiivisistä diplomaattisista ja poliittisista ponnisteluista ja neuvotteluista Kanadan, EU:n, Romanian ja Bulgarian välillä.

ETA-vaatimus

Kanadaan lentävät tai kanadalaisen lentokentän kautta kulkevat romanialaiset tarvitsevat nyt Kanadan ETA-luvan (Electronic Travel Authorization), jonka he voivat hankkia verkossa. Kanadan ETA on kustannustehokas, ja hakijat hyväksytään yleensä hyvin lyhyessä ajassa. Jo 1. toukokuuta 2017 jotkut romanialaiset ja bulgarialaiset pystyivät lentämään Kanadaan ETAluvalla Kanadan viisumin sijaan. Tämä koski niitä, jotka olivat onnistuneesti hankkineet Kanadan viisumin viime vuosikymmenen aikana tai voimassa olevan Yhdysvaltain viisumin (mutta ei maahanmuuttajaviisumia). Romanian ja Bulgarian kansalaiset tarvitsevat nyt ETA:n päästäkseen lennolle Kanadaan, mikä on sama sääntö, joka koskee myös muita viisumivapaita kansalaisia. Kanadan suurlähetystön verkkosivuilla olevassa viestissä Kanadan viranomaiset sanovat, että ETA-hakemus on suoraviivainen, edullinen ja saatavilla verkossa osana prosessia, jonka suorittaminen vie vain muutaman minuutin. Kanadan viranomaiset suosittelevat, että ETA-hakemus tehdään ennen lentojen varaamista. Toisinaan hakemusten käsittely voi kestää muutaman päivän, varsinkin jos tarvitaan liiteasiakirjoja.

Täydellinen vastavuoroisuus viisumien myöntämisessä Kanadan ja EU:n välillä.

Euroopan komissio on jo jonkin aikaa neuvotellut Kanadan ja Yhdysvaltojen kanssa Kanadan viisumivapausohjelman perustamisesta. Siirtolaisuudesta, sisäasioista ja kansalaisuudesta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos sanoi, että EU asettaa etusijalle täyden viisumivapauden Kanadan ja Yhdysvaltojen kanssa. Hän sanoi olevansa tyytyväinen Kanadan sitoumukseen ja päätökseen varmistaa, että Kanadan ja kaikkien EU:n kansalaisten välillä on täysi viisumivapaus vastavuoroisesti 1. joulukuuta 2017 mennessä. Hän lisäsi, että tämä on osoitus siitä, että diplomaattisten yhteyksien ja neuvottelujen jatkaminen on tuottanut tulosta ja johtanut tärkeisiin tuloksiin. Viisumien vastavuoroisuus pysyisi ensisijaisena asialistalla Yhdysvaltojen uuden hallituksen kanssa, ja EY painottaisi jatkossakin, että on tärkeää ottaa käyttöön täysimääräinen viisumien vastavuoroisuus kaikkien kansalaistensa osalta.

Jos romanialaisilla ja bulgarialaisilla on voimassa oleva Kanadan viisumi, he voivat edelleen matkustaa Kanadaan tai kulkea Kanadan lentokentän kautta käyttäen viisumia sen voimassaolon päättymispäivään asti. Tämä tarkoittaa, että heidän ei tarvitse täyttää uutta ETA-hakemusta verkossa. Ne, joilla on jo voimassa oleva ETA-viisumi, voivat edelleen käyttää sitä Kanadaan lentämiseen, kunnes sen voimassaolo päättyy tai kunnes he uusivat passinsa.

Romanian maahanmuuton historia Kanadaan

On mielenkiintoista huomata, että romanialaiset tulivat Kanadaan maahanmuuttajina noin vuonna 1998. Tämä oli toinen maahanmuuttoaalto kommunismin romahdettua vuonna 1989. Kanadan maahanmuutto saavutti huippunsa vuonna 2004, jolloin noin 5 600 romanialaista tuli maahan etsimään työtä. Sen jälkeen Kanadaan vuosittain muuttavien romanialaisten määrä on hitaasti vähentynyt. Nykyään Kanadan romanialaisyhteisöön kuuluu noin 1 100 vakituista asukasta. Määrä on vähentynyt vuodesta 2006, jolloin romanialaisia oli noin 4 400. Kanadassa on kaikkiaan noin 36 miljoonaa asukasta.

COIA-puitteet toivottavat maahanmuuttajat tervetulleiksi osana Kanadan maahanmuuttoa.

Muista uutisista mainittakoon, että Kanadan ja Ontarion välinen maahanmuuttosopimus (Canada-Ontario Immigration Agreement, COIA) on perustettu yhteistyöhön maahanmuuttoetujen maksimoimiseksi. Näin luodaan puitteet uusien, ammattitaitoisten työntekijöiden houkuttelemiseksi, valitsemiseksi ja tukemiseksi Kanadaan. Tämä kattava maahanmuuttosopimus allekirjoitettiin 24. marraskuuta, ja seremonia pidettiin Queen's Parkissa. Sitä johtivat maahanmuutto-, pakolais- ja kansalaisuusministeri Ahmed Hussen sekä Ontarion kansalaisuus- ja maahanmuuttoministeri Laura Albanese.

COIA merkitsee uutta kehystä, jolla vahvistetaan Ontarion ja Kanadan kestävää kumppanuutta maahanmuuttajien vastaanotossa, heidän asettautumisessaan maahan, talouden vauhdittamisessa ja yhteisten humanitaaristen tehtävien hoitamisessa. Sopimuksessa määritellään puitteet monille maahanmuuton aloille. Näitä ovat muun muassa roolit ja vastuut, yhteiset maahanmuuttoprioriteetit, politiikka, ohjelmat, ranskankielisten maahanmuuttajien houkutteleminen sekä uusien tulokkaiden ja pakolaisten asuttaminen.

Merkittävä 91 miljoonan dollarin talousarviomääräraha

Kanada ja Ontario ilmoittivat tekevänsä yhteistyötä auttaakseen kansainvälisesti koulutettuja uusia tulokkaita, kun on kyse heidän erityisalansa työvaatimusten täyttämisestä. Uusien tulokkaiden kouluttamiseen on käytettävissä merkittävä määräraha, yhteensä 91 miljoonaa dollaria, seuraavien 36 kuukauden aikana. Tästä 70 miljoonaa dollaria on peräisin Ontariosta, kun taas Immigration, Refugees and Citizenship Canada on antanut noin 21 miljoonaa dollaria.

Nämä aloitteet osoittavat, että Kanadan ja Ontarion hallitukset ovat sitoutuneet yhteistyöhön taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen maahanmuuton hyötyjen maksimoimiseksi. Hallituksen ja maakuntien yhteistyökumppaneiden välinen yhteistyö on tärkeä osa Kanadan maahanmuuttojärjestelmän, joka on yksi maailman parhaista, jatkuvan menestyksen varmistamista.