Kanada suorittaa suurimman Express Entry -arvonnan

Muokattu: helmi 24, 2020 | Tunnisteet: Express Entry, Kanadan maahanmuutto

Johdanto

Kanadan hallitus suoritti 19. helmikuuta kaikkien aikojen suurimman Express Entry -arvonnan, jossa 4 500 hakijaa kolmessa ammattitaitoisen työntekijän kategoriassa sai hakea pysyvää oleskelulupaa. Kutsujen määrän lisääntymisen myötä myös hakemuksen jättämiseen vaadittava CRS-pistemäärä (Comprehensive Ranking System) laski edellisen arvonnan 472 pisteestä 470 pisteeseen.

Express Entry -maahanmuuton tavoitteet

Tämä suuri arvonta tapahtuu samaan aikaan, kun hallitus pyrkii kovasti lisäämään maahanmuuttoa useissa eri luokissa. Vastauksena Kanadan suhteellisen alhaiseen syntyvyyteen ja väestön ikääntymiseen hallitus aikoo lisätä maahanmuuttoa tasaisesti. Edes tämä kaikkien aikojen suurin arvonta ei riitä, jos hallitus aikoo saavuttaa tavoitteensa, joka on 85 800 pysyvän oleskeluluvan myöntäminen vuonna 2020. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, vuodesta 2020 tulee ennätysvuosi Kanadaan suuntautuvassa maahanmuutossa.

Express Entry -järjestelmä on tietysti vain yksi osa Kanadan yleistä maahanmuuttoa koskevaa järjestelmää. Monilla muillakin aloilla on meneillään sama tarina: Kanadaan asettuu yhä enemmän uusia maahanmuuttajia, ja he asettuvat yhä useampiin eri paikkoihin. Yksi näistä maahanmuuton menestystarinoista on Atlantin alue. New Brunswickin, Newfoundlandin ja Labradorin, Nova Scotian ja Prinssi Edwardin saaren provinssit, joissa väestö ikääntyy ja maastamuutto on maan muita osia suurempaa, ovat historiallisesti kamppailleet suuren maahanmuuttovirran houkuttelemiseksi. Jo ennen Atlantin maahanmuuttopilotin käyttöönottoa vuonna 2017 maakuntien hallitusten lisääntyneet ponnistelut alkoivat tuottaa tulosta. Vuonna 2010 Atlantin alueelle saapui vain 8 000 uutta maahanmuuttajaa; äskettäin julkaistut luvut osoittavat, että määrä on nyt yli kaksinkertainen eli 18 000 uutta maahanmuuttajaa vuonna 2019. Näistä lisäyksistä huolimatta alueella on vielä kurottavaa: maahanmuuttajia saapuu Atlantin maakuntiin vähemmän kuin alueen osuus Kanadan väestöstä.

Jos maahanmuuton lisäämisellä pyritään torjumaan työvoiman kysynnän ja väestön ikääntymisen aiheuttamia haasteita, Atlantin maakunnat eivät ole läheskään ainoita alueita, joilla sitä tarvitaan. Yksi viimeaikaisen maahanmuuttopolitiikan painopiste on ollut pienemmissä kaupungeissa. Kenties ennakoitavissa oli, että Kanadaan tulevat uudet maahanmuuttajat suuntautuvat yleensä suuriin kaupunkeihin. Toronto, Vancouver, Edmonton, Montreal ja Calgary vetävät puoleensa suuria maahanmuuttajamääriä, ja Toronto johtaa merkittävästi muita; kaupunki houkutteli yli kolmanneksen Kanadaan vuonna 2019 tulleista maahanmuuttajista. Pienempien kaupunkien kykyä houkutella uusia asukkaita pyritään kuitenkin parantamaan. Kun tarkastellaan maahanmuuttolukuja asukasta kohden, käy ilmi, että pienet kaupungit pysyvät isompiensa vauhdissa. Prosenttiosuutena alkuperäisestä väestöstä tarkasteltuna eniten uusia maahanmuuttajia houkutellut kaupunki ei ollut Ottawa vaan Charlottetown, Prinssi Edwardin saari, joka sai 1 900 uutta tulijaa täydentämään alle 80 000 asukkaan väestöään. Toiseksi eniten uusia tulijoita oli Reginassa, Saskatchewanissa, jonne muutti 6 140 uutta asukasta ja jonka kokonaisväestömäärä on hieman yli 261 000 asukasta. Tällaisiin pienempiin kaupunkeihin suuntautuvan muuttoliikkeen edistäminen on tulevaisuudessa tärkeä osa Kanadan maahanmuuttostrategiaa.

Opiskelijat vaikuttavat maahanmuuton kasvuun

Toinen Kanadan elämänalue, jolla maan ulkopuolelta tulleilla on ollut merkittävä vaikutus, on koulutus. Vaikka ulkomaalaiset opiskelijat eivät ole pysyviä asukkaita, heillä on tärkeä rooli Kanadan oppilaitosten tukemisessa ja maan kulttuurin rikastuttamisessa. Lisäksi tämän roolin koko kasvaa: vuonna 2019 Kanada myönsi 404 000 opintolupaa ulkomaisille opiskelijoille. Tämä on lähes kaksinkertainen määrä vuonna 2015 myönnettyihin opintolupiin verrattuna, ja se vaikuttaa osaltaan siihen, että ulkomaalaisten opiskelijoiden kokonaismäärä on arviolta noin 600 000. Intia, Kiina ja Etelä-Korea olivat johtavia kansainvälisten opiskelijoiden lähtömaita, ja heitä houkuttelivat Kanadaan yleensä korkeatasoinen koulutus, edullisuus, Kanadan vieraanvarainen yhteiskunta ja mahdollisuus työskennellä tai asettua lopulta maahan.

Maahanmuuttajien määrä vähenee Quebecissä

Vaikka kaikki nämä suuntaukset osoittavat, että maahanmuutto Kanadaan lisääntyy, tämä ei vaikuta yhtä paljon kaikkiin maan osiin. Maahanmuuton määrän kasvaessa suurimmassa osassa Kanadaa uusien maahanmuuttajien määrä Quebecissä itse asiassa laski vuosien 2018 ja 2019 välillä. Tämä lasku tapahtui maakunnassa, joka oli jo ennestään jäljessä suuressa osassa muuta Kanadaa uusien maahanmuuttajien määrässä. Vuonna 2018 Quebeciin tuli 51 100 uutta maahanmuuttajaa, kun taas vuonna 2019 vain 40 600. Tämä huomattava lasku on itse asiassa seurausta maakunnan hallituksen politiikasta: uusi pääministeri François Legault kampanjoi sitoutumalla vähentämään maahanmuuttoa keinona säilyttää Quebecin ranskankielinen kulttuuriperintö. Näistä politiikoista huolimatta taloudelliset paineet, kuten työvoimapula keskeisillä aloilla, pitävät Quebecin paineessa olla rajoittamatta maahanmuuttoa kohtuuttomasti.

Päätelmät

Muutamista poikkeuksista huolimatta yleinen ennuste vuodelle 2020 on selvä: Kanada toivoo houkuttelevansa enemmän maahanmuuttajia kuin koskaan aiemmin, ei vain suurimpiin kaupunkeihinsa vaan myös muualle maahan. Tätä uutta maahanmuuttoa helpottaa se, että pysyvään oleskelulupaan johtavia väyliä on enemmän kuin koskaan aiemmin, ja maahanmuuttovaihtoehtoja on liittovaltion alueelta paikalliselle tasolle. Kun Kanada pyrkii vastaamaan uusien maahanmuuttajien kysyntään, on odotettavissa, että maahanmuutto jatkuu entistä suurempana ja monipuolisempana.