Kanada valmistautuu Covidin jälkeiseen maahanmuuttoon

Muokattu: heinä 10, 2020 | Tunnisteet: Kanadan maahanmuutto, COVID-19

Covid-19-pandemia on aiheuttanut muutoksia yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, eikä Kanadan maahanmuutto-järjestelmä ole poikkeus. Järjestelmän sopeutuessa tähän jatkuvaan tilanteeseen jotkin maahanmuuttomenettelyn osa-alueet muuttuvat, kun taas toiset osa-alueet alkavat palautua normaaliksi. Riippumatta siitä, mitä väliaikaisia - tai jopa pysyviä - muutoksia tapahtuu, kriisi on osoittanut Kanadan hallituksen sitoutumisen maahanmuuttopoliittisiin tavoitteisiinsa.

Kaikkien ohjelmien Express Entry -arvonnat jatkuvat

Heinäkuun 8. päivänä suoritetussa Express Entry -arvonnassa myönnettiin pysyvää oleskelulupaa koskevat kutsut tuhansille potentiaalisille hakijoille. Tämä ei sinänsä ole epätavallista - Express Entry -arvontoja on järjestetty koko pandemian ajan. Tässä arvonnassa oli kuitenkin mukana myös liittovaltion ammattitaitoisten työntekijöiden ohjelman (FSWP) hakijoita. Edellinen tällainen arvonta suoritettiin maaliskuun alussa; neljän kuukauden aikana Express Entry -arvonnoissa on keskitytty hakijoihin Provincial Nominee Program- ja Canadian Experience -luokista. Koska Canadian Experience -hakijat ovat useimmiten jo Kanadassa, heihin keskittyminen mahdollisti sen, että järjestelmä voi jatkaa hakemusten vastaanottamista Covid-19-uhan vähentämiseksi käyttöön otetuista matkustusrajoituksista huolimatta.

Pandemia vaikutti kielteisesti myös muihin maahanmuuttohakemusprosessin osiin, joihin pandemia vaikutti kielteisesti mutta jotka alkavat palautua normaaliksi, kuten hakemuksen tekemiseen tarvittaviin liiteasiakirjoihin. Hakijat, joiden on suoritettava IELTS- tai CELPIP-englanninkielen koe, löytävät nyt helpommin koekeskuksen; samoin koulutustodistusten arvioinnit ovat nyt alkaneet uudelleen. Monille hakijoille näiden tärkeiden vaiheiden saavuttamattomuus oli merkittävä este hakemuksen tekemiselle.

Mukautukset jatkuvat

Vaikka jotkin maahanmuutto-järjestelmän osat ovat palaamassa Covidia edeltäviin menettelyihin, joissakin osissa tehdään edelleen tarvittavia varotoimia. Lähetysriskin pienentämiseksi monet prosessit, joihin aiemmin kuului henkilökohtainen hakemuksen jättäminen, on siirretty posti- tai verkkomenetelmiin. Esimerkiksi Kanadassa oleskelunsa jatkamista hakevien tilapäisesti oleskelevien henkilöiden on nyt tehtävä hakemus verkossa. Tapauksissa, joissa tämä ei ole mahdollista, on käytettävissä muita menetelmiä, mutta valtaosa hakemuksista tehdään nyt verkossa.

Matkustusrajoitukset pysyvät voimassa

Merkittävintä lienee se, että matkustusrajoitukset pysyvät edelleen voimassa, mikä estää maan ulkopuolisia hakijoita matkustamasta Kanadaan. Vaikka nämä hakijat pystyvät nyt paljon helpommin täyttämään hakemuksensa - ja monet uudet ITA-luvat myönnetään ulkomaisille hakijoille - matkustaminen Kanadaan on edelleen monille mahdotonta. Jotkin välttämättömät työntekijät, kuten jakelukuljettajat, voivat ylittää Yhdysvaltojen rajan, mutta suurin osa kansainvälisestä matkustamisesta on erittäin rajoitettua.

Syitä optimismiin

Se, että hallitus on jälleen kerran myöntämässä ITA-lupia ulkomaisille hakijoille, viittaa kuitenkin siihen, että IRCC uskoo tilanteen muuttuvan loppuvuoden 2020 aikana. Pysyvän oleskeluluvan hakuprosessi voi olla aikaa vievä, ja monien hakukutsun saaneiden ei tarvitse matkustaa Kanadaan ennen vuoden 2021 alkua. Hallitus toimii ilmeisesti sillä oletuksella, että ainakin joitakin matkustusrajoituksia lievennetään siihen mennessä. Mikään ei ole varmaa, mutta se näyttää olevan tämänhetkinen oletus.

Pääministeri Justin Trudeau antoi toisen merkin siitä, että hallitus odottaa maahanmuuttotilanteen palaavan normaalin kaltaiseksi toimittajille 2. heinäkuuta antamissaan lausunnoissa. Trudeau totesi, että Kanada tutkii keinoja, joilla se voisi ottaa vastaan entistä enemmän maahanmuuttajia Hongkongista. Vastauksena uuden kansallisen turvallisuuslain säätämiseen, joka kriitikoiden mukaan loukkaa Hongkongin vapauksia, muut valtiot, kuten Yhdistynyt kuningaskunta, ovat ryhtyneet toimiin toivottaakseen tervetulleiksi hongkongilaiset, joiden ne uskovat olevan motivoituneita muuttamaan. Hongkongista 1980- ja 1990-luvuilla tapahtuneen voimakkaan maahanmuuton myötä syntyi huomattava Hongkongissa syntyneiden kanadalaisten yhteisö; yli 200 000 hongkongilaista kanadalaista on Hongkongista kotoisin, ja lisäksi Hongkongissa asuu satojatuhansia ihmisiä, joilla on Kanadan kansalaisuus tai pysyvä oleskelulupa. Trudeaun lausunto viittaa siihen, että Kanada voi tulevaisuudessa toivottaa tervetulleeksi vielä enemmän.

Marraskuun 1. päivänä Mario Mendicino aikoo julkistaa maahanmuuttotasoja koskevan suunnitelman vuosiksi 2021-2023. Tässä suunnitelmassa on luonnollisesti käsiteltävä Covid-19:n vaikutuksia Kanadan maahanmuuttoon. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että edes kansainvälisen matkustamisen nykyiset vaikeudet saisivat ministerin supistamaan suunnitelmiaan Kanadan uusien tulijoiden määrän lisäämiseksi. Covid-19-kriisi on itse asiassa tuonut esiin ne monet Kanadan yhteiskunnan ja talouden alat elintarvikkeista terveydenhuoltoon ja teknologiaan, jotka ovat riippuvaisia maahanmuutosta. Mendicino on johdonmukaisesti ilmoittanut kannattavansa maahanmuuton tasaista mutta merkittävää lisäämistä, myös viimeaikaisissa artikkeleissa, jotka on kirjoitettu Covid-19-toimenpiteiden voimaantulon jälkeen.

Kuten kaikessa koronavirus-pandemiaan liittyvässä, Kanadan maahanmuuttotilanne on edelleen häilyvä, eikä tulevaisuus ole täysin selvä. Kaikki indikaattorit viittaavat kuitenkin siihen, että hallitus yrittää mukauttaa järjestelmiään täyttääkseen kunnianhimoiset maahanmuuttotavoitteensa ja että nämä tavoitteet todennäköisesti pysyvät voimassa.