Kanadan eTA- ja viisumihakemusten määrä lisääntyy jyrkästi jatkuvista haasteista huolimatta.

Muokattu: kesä 04, 2019 | Tunnisteet: Kanadan eTA-käytännöt, Kanadan eTA-hakemuslomake, Kanadan viisumi

Johdanto

Kansallisen hallituksen raportin mukaan Kanadan viisumihakemukset ovat vuodesta 2015 lähtien yli nelinkertaistuneet, mikä koettelee maahanmuuttoviraston kykyä vastata niihin. Viime aikoina tulvivat hakemukset sisältävät tilapäisille työntekijöille, vierailijoille ja opiskelijoille myönnettäviä tilapäisiä oleskeluviisumeja.

Viisumi- ja eTA-hakemusten määrän voimakas kasvu

Maaliskuun 31. päivänä 2018 päättyneen, verovuoden mukaisesti 31. maaliskuuta 2018 päättyneen maahanmuuttoviraston vuosisuunnitelman mukaan yli 5,7 miljoonaa Kanadan eTA- (sähköinen matkustuslupa) ja väliaikaista Kanadan viisumilupaa on myönnetty. Tämä on huomattavasti enemmän kuin 42 edellisen kuukauden 1,3 miljoonaa Kanadan viisumia ja eTA-lupaa.

Viranomaiset katsovat, että Kanadan eTA- ja viisumihakemusten määrän kasvu johtuu osittain matkailijoiden määrän voimakkaasta kasvusta. Tämä on hyvä uutinen, sillä Kanadan hallitus on pyrkinyt edistämään matkailua jo pitkään.

Kanada haluaa edistää matkailua

Maahanmuutto-, pakolais- ja kansalaisuusministeri Ahmed Hussen toteaa avoimesti, että matkailun edistäminen ja kansojen välisten suhteiden lujittaminen on osa hänen tehtäväänsä, kun hän vierailee ulkomailla.

Kanadan hallitus tekeekin kovasti töitä edistääkseen matkailua kaikkialla maailmassa ja käyttää tähän maan eri ministeriöitä. Myös IRCC on keskittynyt matkailun edistämiseen. Hallitus onkin parhaillaan toteuttamassa "hae ajoissa" -kampanjaa, jossa hyödynnetään muun muassa sosiaalisia mediaverkostoja, jotta voidaan levittää sanaa Kanadan viisumien ja muiden matkustuslupien ja -asiakirjojen ajoissa hakemisen eduista.

9,9 miljoonaa eTA-lupaa myönnetty viimeisten kolmen vuoden aikana.

Ministeriön luvut todistavat, että vuosina 2015-2018 myönnettyjen Kanadan viisumien määrä on kasvanut yli 45 prosenttia. Tässä prosentuaalisessa nousussa ei ole edes otettu huomioon samana ajanjaksona myönnettyjen eTA-kanadalaisasiakirjojen määrää. ETA-viisumien myöntäminen on osa hallituksen vähäriskisiä ja virtaviivaistettuja prosesseja, joiden avulla valituista maista, myös Yhdysvalloista, tulevat henkilöt voivat tulla Kanadaan vierailijoiksi. Kun luvut tarkistettiin syyskuun 2018 lopussa, kävi ilmi, että viimeisten kolmen vuoden aikana oli myönnetty yli 9,9 miljoonaa eTA-lupaa.

Tämä sekä vierailijaviisumien että eTA-viisumien kysynnän merkittävä kasvu on johtanut logistisiin haasteisiin Kanadan maahanmuuttoviranomaisten järjestelmissä, kun on kyse lisähakemusten käsittelystä ja siitä aiheutuvasta työmäärästä. Käsittelyn helpottamiseksi on avattu 17 uutta ulkomailla sijaitsevaa keskusta viisumihakemusten käsittelyä varten, ja tänä vuonna on tarkoitus lisätä kapasiteettia.

Tekniikan päivitykset ovat myös auttaneet viisumitoimistoja käsittelemään enemmän hakemuksia lyhyemmässä ajassa, sillä osa hakemuksista on siirretty vähemmän kiireisiin viisumikeskuksiin, jotka voivat auttaa käsittelyssä ja tasoittaa työmäärää.

Lukuisat syyt siihen, miksi joidenkin työntekijöiden työoikeudet ovat heikentyneet.

Lisääntynyt kysyntä on kuitenkin herättänyt myös varoituskelloja niiden tahojen keskuudessa, jotka tukevat vuokratyöntekijöitä ja kansainvälisiä opiskelijoita. Migrant Workers Alliance for Change -järjestön mukaan lukujen kasvu viittaa siihen, että Kanadan työvoima saa yhä enemmän tukea siirtotyöläisiltä, joilla ei välttämättä ole samoja oikeuksia ja suojelua kuin muilla maahanmuuttajilla.

Koska maassa on moniportainen maahanmuuttojärjestelmä, Kanadaan voi tulla henkilöitä, joilla ei ole pysyvää oleskelulupaa, mikä puolestaan johtaa vähäisempiin oikeuksiin ja palveluihin työnteon ja muiden sosiaali-, terveys- ja asuntoasioiden aloilla. Esimerkiksi jotkut Kanadassa työskentelevät henkilöt eivät ehkä koskaan liity ammattiliittoon. Pahimmassa tapauksessa on kyse työvoiman hyväksikäytöstä ja muista maahanmuuttajiin kohdistuvista kielteisistä vaikutuksista.

Myös kansainväliset opiskelijat voivat kohdata haasteita tullessaan Kanadaan ja etsiessään työtä. He saavat työskennellä tietyn tuntimäärän, mutta eräässä äskettäisessä tapauksessa on nostettu esiin eräs kansainvälinen opiskelija, joka on rikkonut näitä rajoituksia ja jota uhkaa nyt karkotus sen jälkeen, kun hän on ylittänyt työviikon sallitun enimmäistuntimäärän. Kyseinen henkilö on tällä hetkellä maahanmuuttoviranomaisten huostassa, koska hän on tehnyt enemmän työtunteja kuin julkisten keskiasteen jälkeisten oppilaitosten opiskelijoille sallitaan.

Säännellyn maahanmuuton tarve Kanadassa

Vaikka tämä saattaa tuntua ankaralta kohtelulta, se korostaa Kanadan tarvetta rakenteeseen ja lainvalvontaan maahanmuuton ja siihen liittyvien alojen osalta. Esimerkiksi tällä hetkellä, ennen syksyllä pidettäviä vaaleja, konservatiivijohtaja Andrew Scheer lupaa lopettaa "laittomat" rajanylitykset maahan. Johtaja on sanonut sulkevansa porsaanreiän Yhdysvaltojen ja Kanadan välisessä turvallista kolmatta maata koskevassa sopimuksessa. Tämä on mahdollistanut turvapaikanhakijoiden pääsyn maahan kiertämällä rajoilla olevia tarkastuspisteitä. Sitten he yrittävät hakea pakolaisasemaa, vaikka se olisi muuten automaattisesti evätty virallisilla rajanylityspaikoilla.

Vaikka huomattavaa kehitystä on tapahtunut, hallitus kohtaa edelleen maahanmuuttohaasteita, ja se tekee kovasti töitä niiden ratkaisemiseksi.