Kanadan ja Yhdysvaltojen välistä turvallista kolmatta maata koskevaa sopimusta arvostellaan.

Muokattu: elo 08, 2019 | Tunnisteet: Kanadan pakolainen, Kanadan maahanmuutto

Johdanto

Vuonna 2017 Montrealin olympiastadionia käytettiin osana Kanadan maahanmuuttovauhtia tilapäisenä maahanmuuttajien turvakotina. Sen jälkeen tuhannet siirtolaiset ovat saapuneet maahan Yhdysvalloista ilman Kanadan viisumia, Kanadan ETA-viisumia tai muuta virallista maahantulo-/oleskelulupaa. Tämä tarkoittaa, että he ovat kiertäneet virallisen maahantulojärjestelmän ja hakeneet turvapaikkaa "takaoven kautta".

Erään maahanmuuttajan tarina

Eräs maahanmuuttaja, joka saapui Kanadaan epävirallisia kanavia pitkin, asuu nykyään suositussa Toronton esikaupungissa. Koska hänelle on myönnetty turvapaikka, hän on puhunut avoimesti tiedotusvälineille perheensä saapumisesta Houstonista. Alun perin Syyriassa syntynyt nainen asui Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, mutta tuli sitten perheensä kanssa Yhdysvaltoihin väliaikaisella viisumilla. Vuonna 2012 perhe haki turvapaikkaa, mutta joutui kohtaamaan useita hylkääviä päätöksiä, joita seurasivat valitukset. Sen jälkeen he elivät pitkään eräänlaisessa oikeudellisessa limbossa, ja heidän oli vaikea tehdä työtä tai edes suunnitella elämäänsä.

Presidentti Trumpin tultua valituksi hänen perheelleen myönnettiin tilapäinen suojeltu asema, jotta heitä ei karkotettaisi takaisin Syyriaan. Hän oli kuitenkin huolissaan presidentin uudesta suhtautumisesta maahanmuuttoon, joten hän ryhtyi tekemään vaihtoehtoisia järjestelyjä perheen tulevaisuutta varten. Tämä tarkoitti Yhdysvaltain rajan ylittämistä Kanadaan maaliskuussa 2017 epävirallista maahantulopaikkaa käyttäen. Kanadaan saavuttuaan perhe haki turvapaikkaa.

Kolmannen maan sopimuksen porsaanreikä

On yleisesti tiedossa, että ihmiset ylittävät Kanadan rajan epävirallisesti turvallisen kolmannen maan sopimuksen vuoksi, jonka mukaan sekä Yhdysvallat että Kanada voivat tarjota suojelua turvapaikanhakijoille. Näin ollen ne, jotka joutuvat lähtemään kotimaastaan sodan tai vainon vuoksi, voivat hakea turvapaikkaa Yhdysvalloista tai Kanadasta riippuen siitä, kumpaan maahan he saapuvat ensin.

Sopimuksen mukaan Yhdysvalloista tulevat henkilöt eivät kuitenkaan voi hakea Kanadan turvapaikkaa, jos he tulevat maahan virallisen rajanylityspaikan kautta. Kanadan maahanmuuttosäännöt tekevät poikkeuksen harvinaisissa tapauksissa, kuten silloin, kun turvapaikanhakijoilla on maassa perhettä. Niinpä Kanadaan pyrkivät maahanmuuttajat käyttävät sopimuksen "porsaanreikää" hyväkseen hakemalla turvapaikkaa yksinkertaisesti keksimällä keinon päästä maahan.

Useimmat ihmiset ylittävät rajan New Yorkin osavaltion pohjoisosassa ja Kanadan Quebecin maakunnan lähellä sijaitsevassa pisteessä. Kanadan puolella ratsastavat poliisit yrittävät pysäyttää kaikki näkemänsä henkilöt. Vaikka maahanmuuttajien pysäyttämisluvut eivät ole täällä yhtä suuria kuin Yhdysvaltojen ja Meksikon välisellä rajalla, Kanadan tilanne on saanut poliittisen merkityksen, koska maa ei ole tottunut tämäntyyppisiin saapumisiin.

Porsaanreikä aiheuttaa poliittista levottomuutta

Kanadalla on aina ollut hyvin järjestetty maahanmuuttojärjestelmä, jossa on käytössä maahantulovälineitä, kuten Kanadan viisumi ja Kanadan ETA-viisumi, joita vierailijat voivat käyttää muiden väliaikaiseen tai pysyvään maahantuloon tarkoitettujen välineiden ohella.

Poliittisesti konservatiivinen oppositiopuolue on yrittänyt käyttää porsaanreikäkysymystä keinona syrjäyttää Trudeaun hallitus leimaamalla laittomat rajanylitykset lähes uskomattomiksi. Niinpä Trudeaun hallitus on parin viime vuoden aikana ja maahantulon alettua pyrkinyt voimakkaasti vähentämään laittomien siirtolaisten määrää ja nimittänyt rajaturvallisuusministerin.

Amnesty Canada mukana

Amnesty Canadan johtaja Alex Neve on korostanut, että Yhdysvallat ei tarjoa maahanmuuttajille samanlaista suojelua kuin Kanada, ja väittää, että Kanadan pitäisi sallia ihmisten hakea turvapaikkaa kaikilla virallisilla rajanylityspaikoilla. Neve on myös sanonut, että Kanadan ei pitäisi kääntää selkäänsä maahanmuuttajille. Amnesty on yhdessä muiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa liittynyt oikeusjuttuun, jonka tarkoituksena on saada kolmansien maiden sopimus kumottua. Syyskuussa 2019 on määrä järjestää kuulemiset.

Onnellinen lopputulos epätodennäköisempi moninkertaisten turvapaikkahakemusten kohdalla

Torontossa asuvan maahanmuuttajaperheen, jonka tarina on kerrottu edellä, kohdalla lopputulos oli onnellinen, ja heille myönnettiin lopulta turvapaikka Kanadasta. Nykyään tilanne olisi kuitenkin aivan toinen. Tämä johtuu siitä, että Kanadan hallitus hyväksyi kesällä useita toimenpiteitä osana laajaa talousarvioesitystä. Nämä toimenpiteet estävät maahanmuuttajia hakemasta Kanadasta turvapaikkaa, jos he ovat aiemmin jättäneet turvapaikkahakemuksen Yhdysvaltoihin tai johonkin niistä harvoista muista maista, jotka jakavat biometrisiä tietoja Kanadan kanssa.

Kaikki, jotka ovat jo hakeneet turvapaikkaa toisesta maasta, joutuvat vaihtoehtoiseen hallinnolliseen prosessiin, jossa heille tarjotaan vähemmän suojelua. Hallituksen tiedottaja on sanonut, että muutosten tarkoituksena on estää ihmisiä hakemasta turvapaikkaa useaan otteeseen useista maista. Vaikka uusi prosessi vaikuttaa ankaralta, se antaa turvapaikanhakijoille kuitenkin mahdollisuuden saada asiansa käsitellyksi, ja on mahdollista, että heille myönnetään poikkeuslupa Kanadassa.