Kanadan omaishoitajat saavat mahdollisuuden pysyvään oleskeluun

Muokattu: maalis 05, 2019 | Tunnisteet: Kanadan työlupa, Kanadan viisumi

Johdanto

Kanadan hoivatyöntekijät voivat pian hyödyntää kahta viisivuotista pilottihanketta, joissa keskitytään maan hoivatyöntekijöihin. Nämä uudet ohjelmat, jotka korvaavat vanhentuneet tai tehottomiksi osoittautuneet järjestelmät, ovat nimeltään "Home Child Care Provider Pilot" ja "Home Support Worker Pilot". Niiden ansiosta hoitajat voivat tulla Kanadaan perheenjäsentensä kanssa. Tulevaisuudessa heillä kaikilla voi olla mahdollisuus tulla pysyviksi asukkaiksi.

Työlupa lisää joustavuutta ja mahdollistaa hoitajien pysyvän oleskeluluvan.

Lisäksi Kanadassa uusien pilottihankkeiden puitteissa työskentelevät hoitajat voivat pian vaihtaa työpaikkaa helpommin. Yksi uusien järjestelmien lisäetu on esteiden poistaminen, jotka aiemmin estivät perheenjäseniä tulemasta Kanadaan sukulaistensa kanssa hoitotyöhön.

Kahdessa uudessa järjestelmässä arvioidaan pysyvää oleskelulupaa ennen kuin omaishoitaja aloittaa työskentelyn Kanadassa tiettyjen kriteerien perusteella. Työluvan saatuaan hoitajilla on mahdollisuus suorittaa kahden vuoden työkokemus, minkä jälkeen he voivat siirtyä pysyvää oleskelulupaa varten varattua reittiä pitkin.

Työlupa eroaa Kanadan viisumista ja Kanadan ETA-viisumista, sillä sen avulla henkilö voi tehdä palkkatyötä Kanadassa ollessaan. Kanadan viisumi ja Kanadan ETA eivät tarjoa tätä etua niille, jotka hakevat niitä vieraillakseen Kanadassa.

Väliaikaisella ohjelmalla luodaan silta vanhan ja uuden järjestelmän välille.

Kaksi uutta pilottiohjelmaa korvaavat entiset "Caring for Children" ja "Caring for People with High Medical Needs" -ohjelmat. Ministeri Hussen on myös käynnistänyt hoitajille tarkoitetun väliaikaisen polun, joka kestää 4. maaliskuuta - 4. kesäkuuta tänä vuonna (2019). Tämä väliaikainen ohjelma on suunniteltu helpottamaan siirtymistä vanhoista järjestelmistä uusiin järjestelmiin.

Hallitus on toteuttanut uudet ohjelmat saatuaan suoraa palautetta omaishoitajilta ja muilta asianomaisilta sidosryhmiltä. Tämä osoitti, että vuonna 2014 aloitetut pilottihankkeet eivät olleet täysin ymmärrettäviä tai sopivia. Tämän seurauksena monet hoitajat aloittivat työskentelyn kanadalaisille perheille, mutta huomasivat sittemmin, etteivät he voineet saada pysyvää oleskelulupaa järjestelmässä, johon he olivat liittyneet.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi omaishoitajille tarkoitettu väliaikainen hoitopolku antaa tälle omaishoitajaryhmälle mahdollisuuden asua pysyvästi Kanadassa. Väliaikaisen järjestelmän kriteerejä muutetaan nykyisiin järjestelmiin verrattuna, ja se tarjoaa väylän pysyvään oleskelulupaan hoitajille, jotka tulivat maahan antamaan hoitoa Kanadan kansalaisille, mutta joilla ei nyt ole suoraviivaista tietä pysyvään oleskeluun maassa.

Tuhansia hakemuksia on tarkoitus käsitellä uusien järjestelmien puitteissa.

Osana uusia järjestelmiä harkitaan ja käsitellään vuosittain 5 500 päähakijaa. Omaishoitajien perheenjäsenet eivät kuulu tähän määrään.

Kanadan hallitus osoittaa jatkuvaa sitoutumistaan perheiden yhdistämiseen ja jälleenyhdistämiseen sekä kaikkien Kanadan maahanmuuttovirtojen mahdollisten ruuhkien purkamiseen. Vain kaksi vuotta sitten hallitus sanoi, että se aikoo poistaa 80 prosenttia hoitajien hakemusten käsittelyssä syntyneestä ruuhkasta ja lyhentää hakemusten käsittelyaikaa yli 60 kuukauden odotusaikojen korkeimmasta tasosta. Tähän mennessä hallitus on onnistunut poistamaan ruuhkat 94-prosenttisesti ja lyhentänyt hakemusten käsittelyaikaa vain 12 kuukauteen.

Hallituksen lehdistötiedotteessa myönnettiin, että nykyiset ulkomaalaisten hoitajien pilottihankkeet, jotka edellinen konservatiivihallitus toteutti vuonna 2014 ja joiden oli määrä päättyä marraskuussa 2019, eivät olleet tehokkaita.

Hallitus on tunnustanut, että hoitajat antavat tärkeää perhehoitoa kotimaassa, ja vastineeksi maan pitäisi huolehtia heidän eduistaan. Siksi hallitus tarjoaa hoitajille mahdollisuuden tulla maahan perheenjäsenten kanssa ja osoittaa näin sitoutumisensa tähän tärkeään työmarkkinasektoriin.

Ruuhkaa karsittu vuodesta 2017 lähtien

Kun tarkastellaan viime vuosia taaksepäin, vuoden 2017 lopussa omaishoito-ohjelmassa (LCP) oli noin 9 000 tapausta ruuhkaa. Todellisuudessa tapaustensa käsittelyä odottavien omaishoitajien ja perheenjäsenten todellinen määrä oli lähempänä 24 000:ta. Tämänhetkisessä tilanteessa vain 495 tapausta on vielä käsittelemättä, mikä vastaa hieman yli 2 500 henkilöä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kaksi uutta järjestelmää on tarkoitus käynnistää myöhemmin vuonna 2019, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole vielä ilmoitettu. IRCC ei ole vielä täsmentänyt kelpoisuusehtoja eikä hakumenettelyn yksityiskohtia. Ne ovat kuitenkin positiivinen askel osana Kanadan maahanmuuttoa ja puuttuvat tiettyihin kysymyksiin, joita aiemmissa ohjelmissa kritisoitiin voimakkaasti.