Kanadan sitoutuminen maahanmuuttoon COVID-19-pandemian jälkeen

Muokattu: joulu 18, 2020 | Tunnisteet: COVID-19, Kanadan maahanmuutto

Covid-19-pandemia on vaikuttanut merkittävästi Kanadaan suuntautuvaan maahanmuuttoon. Hallitus on kuitenkin edelleen sitoutunut maahanmuuttosuunnitelmansa tavoitteisiin ja pyrkii ottamaan vastaan satojatuhansia uusia tulijoita kolmena seuraavana vuonna.

Koska Kanada on nyt hyväksynyt koronavirusrokotteen, maa saattaa olla menossa kohti tulevaisuutta, jossa matkustusrajoitukset vähenevät, mutta rokotusprosessi on edelleen asteittainen; rajoitukset voivat vaikuttaa maan maahanmuuttostrategioihin tulevina kuukausina.

Lokakuun maahanmuuttoluvut nousevat, mutta vuosittainen kokonaismäärä pysyy alhaisena

Hiljattain julkaistut lokakuun 2020 maahanmuuttoluvut osoittavat, että Kanada toivotti kuukauden aikana tervetulleeksi yli 15 000 uutta maahanmuuttajaa. Tämä tekee lokakuusta 2020 kuukauden, jossa tuli toiseksi eniten uusia tulijoita sen jälkeen, kun Covid-19-matkustusrajoitukset tulivat voimaan. Tämä määrä on kuitenkin merkittävä lasku verrattuna lokakuussa 2019 saapuneiden maahanmuuttajien määrään.

Pandemian aikana vähentyneen matkustamisen vuoksi Kanada on jäämässä huomattavasti vuoden 2020 maahanmuuttotavoitteistaan. Maan alkuperäisenä tavoitteena oli ottaa vastaan 341 000 uutta maahanmuuttajaa vuonna 2020, mutta vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana tuli vain 158 600, joten on erittäin epätodennäköistä, että maa saavuttaa tavoitteensa vuoden loppuun mennessä. Kanada on kuitenkin edelleen sitoutunut kunnianhimoisiin maahanmuuttotavoitteisiin, jotka on esitetty sen vuosien 2021-2023 maahanmuuttotasosuunnitelmassa, jossa tavoiteltava määrä nostetaan yli 400 000:een.

Express Entry -prosessi on merkki sitoutumisesta korkeisiin maahanmuuttotasoihin

Kanadan Express Entry -ohjelma kutsuu edelleen päteviä hakijoita hakemaan pysyvää oleskelulupaa. Joulukuun 10. päivänä 2020 pidetyssä arvonnassa kutsuttiin 5 000 hakijaa hakemaan, joten vuoden 2020 kokonaismäärä on yli 102 000. Tämä on suurin määrä kutsuja, jotka on myönnetty jonakin vuonna Express Entry -järjestelmän perustamisen jälkeen.

Hyvin tuoreiden maahanmuuttajien työllisyysaste pysyy korkeana

Pandemia ja siihen liittyvät rajoitukset ovat vahingoittaneet monia Kanadan talouden osa-alueita, mutta joillakin väestöryhmillä työttömyys on elpymässä. Työvoimatutkimuksen mukaan Kanadaan hiljattain tulleiden maahanmuuttajien - eli viimeisten viiden vuoden aikana saapuneiden - työllisyysaste on lähes pandemiaa edeltävällä tasolla, ja noin 65,6 prosenttia näistä maahanmuuttajista on työssä.

Osasyynä tähän vankkaan työllisyysasteeseen voi kuitenkin olla se, että maahanmuuttajien määrä on vähentynyt Covid-19-pandemian aikana. Matkustusrajoitukset ovat vähentäneet huomattavasti Kanadaan saapuvien uusien maahanmuuttajien määrää, mikä tarkoittaa, että suurempi osa ryhmästä on niitä, jotka ovat olleet maassa jo pidempään. Koska uusilla tulijoilla on yleensä alhaisempi työllisyysaste kuin niillä, jotka ovat olleet Kanadassa pidempään, uusien tulijoiden suhteellisen alhainen määrä on nostanut työllisyysastetta.

Yli viisi vuotta Kanadassa olleiden maahanmuuttajien työllisyysaste on tällä hetkellä 58,1 prosenttia, mikä on 1,2 prosenttia vähemmän kuin ennen pandemiaa. Tämä tarkoittaa, että vaikka yli viisi vuotta Kanadassa olleiden maahanmuuttajien työllisyysaste on alhaisempi kuin syntyperäisten kanadalaisten työllisyysaste, joka on 59,7 prosenttia, se on laskenut vähemmän; syntyperäisten kanadalaisten työllisyysaste on 1,7 prosenttia alhaisempi kuin helmikuussa.

Covid-19:tä vastaan taistelevat turvapaikanhakijat pääsevät oleskelulupaan.

Immigration, Refugees and Citizenship Canada on ilmoittanut, että turvapaikanhakijat, jotka työskentelevät tietyissä määritellyissä terveydenhuollon vaihtoehdoissa, voivat hakea pysyvää oleskelulupaa 14. joulukuuta 2020 ja 31. elokuuta 2021 välisenä aikana. Tämän uuden ohjelman tarkoituksena on palkita niiden turvapaikanhakijoiden panos, jotka ovat työskennelleet terveydenhuoltoalalla ja usein hoitaneet suoraan Covid-19-tautia sairastavia. Ohjelmaan voivat hakea turvapaikanhakijat, jotka työskentelevät kuudessa määritellyssä ammatissa, mukaan lukien sairaanhoitajat ja kodinhoitajat.

Rinnakkaisohjelmassa Quebecissä työskentelevät turvapaikanhakijat voivat hakea pysyvää oleskelulupaa, mutta hakemukset toimitetaan maakunnan hallituksen kautta.

Siirtyminen kohti Covidin jälkeistä maahanmuuttomaailmaa

Covid-19-rokotteen hyväksyminen saattaa merkitä siirtymistä takaisin pandemiaa edeltävään maahanmuuttomaailmaan. Rokotteen antamiseen tarvittava aika sekä rokotustaso muualla maailmassa saattavat kuitenkin merkitä sitä, että todella avoin kansainvälinen matkustaminen ja siten pandemiaa edeltävä maahanmuutto ovat vielä jonkin aikaa päässä. Nähtäväksi jää, miten Kanadan hallitus reagoi muuttuvaan kansainväliseen tilanteeseen ja miten se yrittää kompensoida pandemian vaikutuksista johtuvan maahanmuuton vähenemisen vuonna 2020.