Kuka ei tarvitse eTA-lupaa Kanadaan?

Muokattu: tammi 08, 2024 | Tunnisteet: Kanada eTA-vaatimukset, Kanada maahantulovaatimukset, Peruuta eTA-hakemus

Monien maiden matkustajat eivät tarvitse viisumia Kanadaan matkustaessaan. Sen sijaan näiden maiden asukkaiden on haettava sähköistä matkustuslupaa (Electronic Travel Authorization, eTA). Kaikki viisumivapaasta maasta tulevat eivät kuitenkaan tarvitse eTA-lupaa. Tässä artikkelissa on lyhyt opas Kanadan eTA-vapautuksista.

Kanadan sähköinen matkustuslupa (Electronic Travel Authorization, eTA) on keskeinen maahantulovaatimus viisumivapaille ulkomaalaisille, jotka matkustavat Kanadaan lentäen. On kuitenkin tiettyjä henkilöryhmiä, jotka on vapautettu tästä vaatimuksesta. Tässä kattavassa artikkelissa selvitetään, ketkä on vapautettu eTA:sta ja mitkä syyt ovat näiden vapautusten taustalla.

Yleiskatsaus eTA-järjestelmään

eTA-järjestelmän tarkoitus

eTA on maahantulovaatimus viisumivapaille ulkomaalaisille, jotka lentävät Kanadaan tai kulkevat Kanadan kautta. Se liitetään sähköisesti matkustajan passiin, ja se on voimassa enintään viisi vuotta tai kunnes passi vanhenee.

eTA-hakemusprosessi

eTA-luvan hakeminen on yksinkertainen ja edullinen prosessi, joka tapahtuu verkossa. Useimmat hakijat saavat eTA-hyväksynnän (sähköpostitse) muutamassa minuutissa, mutta joidenkin hakemusten käsittely voi kestää useita päiviä.

Kuka on vapautettu eTA-hakemuksesta ja miksi?

Kanadan kansalaiset ja kaksoiskansalaiset

 • Vapautuksen syy: Kanadan kansalaiset, myös kaksoiskansalaiset, eivät voi hakea eTA-lupaa. Heidän on tultava Kanadaan voimassa olevalla Kanadan passilla.
 • Harkinta: Kaksoiskansalaisten on aina pidettävä Kanadan passi mukanaan, jotta he voivat todistaa kansalaisuutensa Kanadan rajalla.

Kanadassa pysyvästi asuvat henkilöt

 • Vapautuksen syy: Kanadassa pysyvästi asuvat henkilöt on vapautettu, koska heillä on jo asema Kanadassa.
 • Huomioon otettava seikka: Pysyvillä asukkailla on oltava voimassa oleva pysyvän asukkaan kortti (PR-kortti) tai pysyvän asukkaan matkustusasiakirja(PRTD).

Yhdysvaltain kansalaiset

 • Vapautuksen syy: Kanadan lähin naapuri tuo suuren osan Kanadan vuosittaisista vierailijoista sekä työ- että vapaa-ajanmatkoille. Näiden matkailijoiden onneksi Yhdysvaltain kansalaiset eivät tarvitse voimassa olevaa viisumia eivätkä eTA-lupaa Kanadaan saapuakseen. Heidän on vain esitettävä Yhdysvaltain passinsa. Yhdysvalloissa pysyvästi asuvat henkilöt tarvitsevat kuitenkin eTA-luvan, jos he matkustavat Kanadaan lentäen.
 • Harkinta: Yhdysvaltain kansalaisten on pidettävä mukanaan asianmukainen henkilöllisyystodistus, kuten Yhdysvaltain passi.

Tietyt ulkomaiset diplomaatit

 • Vapautuksen syy: Akkreditoidut diplomaatit on vapautettu kansainvälisistä sopimuksista ja yleissopimuksista johtuen.
 • Harkintaperuste: Heillä on oltava mukanaan voimassa oleva diplomaattitodistus ja kotimaansa passi.

Lentomiehistö

 • Vapautuksen syy: Henkilöt, jotka matkustavat Kanadaan osana matkailualan työtään tai virallisia työtehtäviä, on vapautettu eTA-vaatimuksista. Tähän ryhmään kuuluvat lentohenkilökunta ja muut ilmailualalla työskentelevät henkilöt, kuten lentokonetarkastajat tai onnettomuustutkijat. Nämä matkustajat on vapautettu eTA-vaatimuksesta niin kauan kuin he työskentelevät Kanadassa.
 • Harkinta: Heidän on oltava työvuorossa tai heillä on oltava järjestelyt liittyäkseen alukseensa Kanadassa.

Ranskan kansalaiset, jotka asuvat St. Pierre ja Miquelonissa.

 • Vapautuksen syy: Pierre ja Miquelonin asukkaat, jotka ovat Ranskan kansalaisia, voivat tulla Kanadaan ilman eTA-lupaa, jos he lentävät suoraan näiltä alueilta.
 • Harkinta: Heillä on oltava todiste siitä, että he asuvat St. Pierre ja Miquelonissa.

Matkustajat, joilla on voimassa oleva Kanadan viisumi

 • Vapautuksen syy: Matkustajat, joilla on voimassa oleva Kanadan viisumi, eivät tarvitse eTA:ta, koska viisumi palvelee samaa tarkoitusta.
 • Harkinta: Viisumin on oltava voimassa suunnitellun oleskeluajan.

Eräät erityistapaukset

 • Vapautuksen syy: Erityistapauksia ovat valtionpäämiehet, tietyt Amerikan intiaanit ja muut harvinaiset poikkeukset. Lisäksi diplomaatit, jotka ovat saaneet akkreditoinnin Kanadan hallitukselta, on vapautettu eTA-vaatimuksista. Muita ulkomaisen valtion henkilökunnan jäseniä, jotka on vapautettu eTA-hakemuksesta, ovat muun muassa ulkomaisten asevoimien jäsenet, jotka tulevat Kanadaan osana tehtäviään. Tämä vapautus koskee vain vierailujoukkoja koskevassa laissa mainittuja maita.
 • Harkinta: Nämä vapautukset perustuvat erityissäännöksiin ja kansainvälisiin sopimuksiin.

Muut ulkomaan kansalaiset

On useita muita tilanteita, joissa ulkomaan kansalainen ei välttämättä tarvitse eTA-lupaa Kanadaan saapuakseen. Osa näistä tapauksista koskee matkustajia, jotka pysähtyvät Kanadassa vain matkalla toiseen määränpäähän. Esimerkiksi ulkomaalaiset matkustajat, joilla on lupa saapua Yhdysvaltoihin, voivat saapua Kanadaan matkalla, kunhan heidän lentokoneensa pysähtyy vain tankkausta varten. Sama pätee Yhdysvalloista tuleviin matkustajiin, jotka ovat matkalla toiseen määränpäähän. Ulkomaalaisten, jotka tekevät suunnittelemattoman pysähdyksen Kanadassa, ei myöskään tarvitse hakea eTA-lupaa saapuakseen maahan.

Joissakin erityisohjelmissa matkustajien ei tarvitse hakea eTA-lupaa maahantuloa varten. Transit Without Visa -ohjelmaan (TWOV) kuuluvat matkustajat eivät tarvitse viisumia, kunhan he eivät poistu lentoaseman kansainväliseltä kauttakulkualueelta ja jäävät Kanadaan alle 24 tunniksi. Ohjelma koskee ainoastaan Indonesiasta, Filippiineiltä, Taiwanista tai Thaimaasta tulevia matkustajia, jotka ovat matkalla Yhdysvaltoihin tai palaamassa sieltä. Samanlainen ohjelma on Kiinan kauttakulkuohjelma, joka sallii Kiinan passinhaltijoiden saapua Kanadaan matkalla Yhdysvaltoihin ja sieltä takaisin, kunhan he matkustavat hyväksytyillä lennoilla hyväksyttyjen lentoasemien kautta.

Vapautusten vaikutusten ymmärtäminen

Vaikutus matkustamiseen

Vapautusten tarkoituksena on helpottaa tiettyjen ryhmien matkustamista niiden aseman, diplomaattisuhteiden tai Kanadan ja muiden maiden välisten erityissopimusten vuoksi.

Oikeudelliset näkökohdat

Sen ymmärtäminen, ketkä on vapautettu eTA:n soveltamisesta, on ratkaisevan tärkeää Kanadan maahanmuuttolakien noudattamisen kannalta ja ongelmien välttämiseksi rajalla.

Erityiset olosuhteet ja näkökohdat

Kanadan kauttakulku

 • Skenaario: Kanadan kautta kulkevat henkilöt tarvitsevat yleensä eTA-luvan, mutta poikkeuksia on erityisesti Yhdysvaltojen kansalaisten ja tiettyjen viisumien haltijoiden osalta.
 • Harkinta: Tarkista aina erityistilanteesi, ennen kuin oletat, että kyseessä on poikkeus.

Lapset ja huollettavat

 • Skenaario: Vapautuksia sovelletaan kaikkiin henkilöihin iästä riippumatta, joten myös vapautettujen henkilöiden lapset ovat vapautettuja.
 • Huomioitavaa: Varmista, että kaikki lasten matkustusasiakirjat ovat kunnossa.

Olosuhteiden muutokset

 • Skenaario: Jos vapautetun henkilön olosuhteet muuttuvat (esim. diplomaattisen aseman menettäminen), hän ei ehkä enää ole vapautettu.
 • Huomioitavaa: Tarkistakaa säännöllisesti vapautusasemanne, erityisesti jos tilanteenne muuttuu.

Johtopäätös

Kanadan eTA-järjestelmää koskevien poikkeusten tarkoituksena on yksinkertaistaa tiettyjen henkilöiden maahantuloprosessia ja säilyttää samalla Kanadan rajojen eheys ja turvallisuus. Näiden poikkeusten ymmärtäminen on tärkeää, jotta Kanadaan matkustaminen sujuisi ongelmitta, jotta maahanmuuttosäännöksiä noudatettaisiin ja jotta Kanadaan matkustaminen olisi vaivatonta. Tarkista aina ennen matkaa Kanadan viimeisimmät maahanmuuttosäännöt, sillä säännöt ja poikkeukset voivat muuttua.