Maahanmuuton painopisteet lupaavat kunnianhimoista vuotta 2022

Muokattu: tammi 31, 2022 | Tunnisteet: COVID-19, Kanadan maahanmuutto

Kanadalla on uusi maahanmuuttoministeri ja uusi toimeksiantokirje, jossa hahmotellaan maahanmuuttopolitiikan tavoitteita. Mutta onko odotettavissa muutoksia, kun Sean Fraser korvaa Mario Mendicinon, vai jatkuuko nykyinen suuntaus? Viime viikkojen tapahtumat valottavat Kanadan maahanmuuttopolitiikan tulevaisuutta.

Tasoja suunnitellaan tulevan

Yksi vuoden tärkeimmistä maahanmuuttopoliittisista tapahtumista on helmikuussa julkaistava uusi maahanmuuttotasosuunnitelma vuosiksi 2022-2024. Alun perin vuoden 2021 loppupuolelle suunnitellussa suunnitelmassa ilmoitetaan maahanmuuttotavoitteet, jotka Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) aikoo ottaa käyttöön seuraavien kolmen vuoden aikana.

Vaikka suunnitelman yksityiskohdat eivät ole tiedossa, pääministeri Justin Trudeaun Fraserille lähettämä valtakirje viittaa siihen, että luvassa on nykyisten suuntausten jatkuminen. Fraserin toimeksiantokirjeessä todetaan, että Kanadaan tulevien uusien tulokkaiden määrän lisääminen on yksi tärkeimmistä painopisteistä.

Tähän mennessä IRCC on osoittanut kykenevänsä saavuttamaan hallituksen kunnianhimoiset tavoitteet. Coronavirus-pandemian torjumiseksi tarvittavat turvatoimet hidastivat Kanadan maahanmuuttoprosesseja vuonna 2020, mikä johti uusien maahanmuuttajien määrän vähenemiseen. Saavuttaakseen tavoitteen miljoonasta uudesta tulijasta kolmessa vuodessa hallitus korotti siksi vuoden 2021 tavoitemäärää 401 000:een aiemmasta. IRCC saavutti tämän tavoitteen pääasiassa keskittämällä huomionsa maassa jo oleviin pysyvän oleskeluluvan hakijoihin. Historiallisesti tilapäisesti maassa oleskelevien osuus uusien pysyvien asukkaiden kokonaismäärästä on ollut alle kolmannes; vuonna 2021 heidän osuutensa oli kuitenkin yli kaksi kolmasosaa. Toimeksiantokirjeestä käy ilmi, että tämä jatkuu, ja tilapäisesti maassa oleskeleville, kuten kansainvälisille opiskelijoille tai työluvan haltijoille, luodaan uusia väyliä pysyvään oleskeluun.

Taloudellinen tavoite vahvistaa Kanadan ikääntyvää väestöä laajentamalla työvoimaa uusilla maahanmuuttajilla edellyttää kuitenkin, että tulevassa maahanmuuttopolitiikassa keskitytään asukkaiden aseman muuttamisen lisäksi myös uusien tulokkaiden houkuttelemiseen. Vuonna 2022 IRCC:n haasteena on pyrkiä palauttamaan Kanadan vakituisten asukkaiden määrä vastaanottamalla lisää uusia tulijoita maan ulkopuolelta sen sijaan, että se muuttaisi tilapäisesti maassa oleskelevat henkilöt pysyviksi.

PNP:n keskeinen rooli jatkuu

Yksi liberaalien maahanmuuttopolitiikan tärkeimmistä piirteistä on ollut maakunnallinen nimitysohjelma (PNP). Järjestelmän ansiosta maakuntien hallitukset voivat nimetä pysyvää oleskelulupaa hakevia ehdokkaita, jotka täyttävät niiden erityistarpeet. Vuonna 1998 käynnistetty PNP-ohjelma on kasvanut vuosikymmenten kuluessa. Tammikuun 19. päivänä suoritettu Express Entry -arvonta, jossa vain PNP-ohjelman ehdokkaat saivat hakea pysyvää oleskelulupaa, oli kaikkien aikojen suurin. 1036 hakijaa sai kutsun hakea lupaa (Invitation to Apply, ITA).

Tällainen kohdennettu maahanmuuttopolitiikka on ollut niin menestyksekäs, että uusia ohjelmia näyttää olevan suunnitteilla. Fraserin toimeksiantokirjeessä kehotetaan perustamaan kuntien nimitysohjelma, jonka avulla kaupungit voisivat myöntää kutsuja samaan tapaan kuin maakunnat PNP:n kautta.

Covidin viivästymiset

Vaikka Kanadan vuoden 2021 maahanmuuttoluvut onnistuivatkin kuromaan umpeen osan Covid-19:lle vuonna 2020 menetetystä alueesta, pandemia on vaikuttanut järjestelmään muillakin tavoin. Hakemusten käsittelyajat, jotka ovat jo pitkään olleet hakijoiden huolenaiheena, ovat hidastuneet entisestään koronaviruksen vaikutusten vuoksi. Yksi uuden maahanmuuttoministerin tärkeimmistä tehtävistä on lyhentää näitä viiveitä ja saada hakemusten ruuhkautuneet hakemukset käsiteltyä. Muualla maahanmuuttojärjestelmässä perheenyhdistämisprosessia parannetaan muun muassa lisäämällä sähköisiä hakemuksia, mikä voi yksinkertaistaa ja nopeuttaa hakemusten jättämistä perheiden tukijoiden perheille.

Kunnianhimoisia suunnitelmia epävarmassa maailmassa

IRCC:llä näyttää olevan vuoteen 2022 mennessä edessään kaksi suurta haastetta. Ensinnäkin sen on käsiteltävä Covid-19:n vaikutuksia. Niihin kuuluu paitsi viiveitä hakemusten käsittelyssä myös puute Kanadaan saapuvista uusista henkilöistä, jotka voivat täyttää tulevien pysyvien asukkaiden joukkoa. Toisena haasteena on se, että sen on selviydyttävä Covidin vaikutuksista ja samalla edistettävä hallituksen kunnianhimoista maahanmuuttopolitiikkaa. Vuoden 2021 onnistumiset viittaavat siihen, että molempien tavoitteiden saavuttaminen on ehdottomasti mahdollista. Nähtäväksi jää, miten yhteiskunnan uudelleen avautuminen Covid-19:n jälkeen - tai reaktiot koronaviruksen tuleviin muutoksiin - vaikuttavat maan maahanmuuttopolitiikkaan.