Mendicino hahmottelee näkemyksensä Kanadan maahanmuutosta

Muokattu: maalis 06, 2020 | Tunnisteet: Kanada maahanmuutto, Kanada maahantulovaatimukset

Johdanto

Maahanmuutto-, pakolais- ja kansalaisuusministeri Marco Mendicino hahmotteli 28. helmikuuta pitämässään puheessa näkemyksensä Kanadan maahanmuuttojärjestelmän tulevaisuudesta. Mendicinon ensimmäinen merkittävä poliittinen kannanotto sen jälkeen, kun hän astui virkaan marraskuussa 2019, oli perinteinen "visiopuhe", joka sisälsi katsauksen liberaalien maahanmuuttopolitiikan tulevaisuudesta.

Liberaalien maahanmuuttopolitiikka

Mendicino avasi puheensa hahmottelemalla liberaalien maahanmuuttopolitiikan perusteita ja keskittyi maahanmuuton tärkeään rooliin Kanadan talouden vahvistamisessa. Hän väitti, että syntyvyyden vähentyessä ja Kanadan väestön ikääntyessä yhä suurempi määrä vanhuksia ja työvoiman väheneminen asettavat kestämättömiä vaatimuksia sosiaalipalveluille. Talouden ja verotulojen tarpeisiin vastaamiseksi Kanada tarvitsee vaihtoehtoisen menetelmän väestönkasvun lisäämiseksi. Maahanmuuttajien vastaanottaminen on ratkaisu tähän ongelmaan, ja sen merkitys vain kasvaa. Tällä hetkellä maahanmuuton osuus Kanadan väestönkasvusta on noin 80 prosenttia, mutta vuoteen 2030 mennessä se voi olla ainoa kasvun lähde.

Tämän vaatimuksen mukaisesti Mendicino esitteli kunnianhimoisia suunnitelmia Kanadaan suuntautuvasta maahanmuutosta ja sitoutui ottamaan vastaan yli miljoona uutta maahanmuuttajaa vuosina 2020-2022. Tämä merkitsee tasaista lisäystä nykyiseen tasoon verrattuna - arviolta Kanada vastaanotti noin 890 000 uutta maahanmuuttajaa vuosina 2017-2019 - ja on yhdenmukainen liberaalien vaalien aikana ehdottamien maahanmuuttopolitiikkojen kanssa. Tätä tavoitelukua ei ole vielä virallisesti ehdotettu; Mendicino ilmoitti, että hän esittää seuraavan, vuodet 2020-2022 kattavan maahanmuuttotasosuunnitelman maaliskuussa.

Express Entry -järjestelmä

Mendicino korosti puheessaan nykyisen maahanmuuttopolitiikan jatkuvuutta ja keskittyi erityisesti Express Entry -järjestelmän menestykseen, jota käytetään ammattitaitoisten työntekijöiden pysyvää oleskelulupaa koskevien hakemusten käsittelyyn. Mendicino huomautti, että 95 prosenttia Express Entry -järjestelmän kautta Kanadaan saapuneista maahanmuuttajista on työssä, ja 80 prosenttia työskentelee sillä alalla, jolle he ovat hakeneet.

Vuonna 2015 käynnistetyn Express Entry -järjestelmän tarkoituksena oli tehdä maahanmuuttoprosessista entistä paremmin työmarkkinoiden vaatimuksia vastaava. Mendicino kiitteli myös muiden järjestelmän joustavuuden parantamiseen tarkoitettujen välineiden, kuten tilapäistyöntekijöille tarkoitetun Global Talent Stream -ohjelman ja Atlantin maahanmuuttopilotin, onnistumista, sillä se on lisännyt sellaisten maahanmuuttajien määrää, jotka muuttavat provinsseihin, joihin on perinteisesti tullut hyvin vähän uusia maahanmuuttajia. Samassa yhteydessä hän puhui myös lupaavasta uudesta maaseudun ja pohjoisen maahanmuuttopilotista, jonka tavoitteena on lisätä uusien maahanmuuttajien määrää alueilla, jotka ovat yleensä houkutelleet vähemmän maahanmuuttajia.

Kunnallinen ehdokasohjelma

Mendicino käsitteli myös tulevia ehdotuksia samankaltaisista ohjelmista, kuten kunnallisesta nimitysohjelmasta, jossa paikallishallinto osallistuu hakijoiden kannustamiseen asettautumaan valituille pienille paikkakunnille. Tämän ohjelman innoittajana on ollut maakunnallisen nimitysohjelman menestys, jonka ansiosta maakunnat voivat valvoa maahanmuuttoa entistä enemmän. Hän korosti, että ohjelma on vielä kehitteillä ja että hänen ministeriönsä kuulee sidosryhmiä sen tarkan muodon määrittämiseksi.

Mendicinon puhe ei sisältänyt todellisia yllätyksiä Kanadan maahanmuuttopolitiikan tarkkailijoille. Mendicino on itse maahanmuuttajien lapsi, ja hän astui virkaan vuonna 2019 selkeällä mandaatilla kehittää aiempien maahanmuuttopolitiikkojen onnistumisia, ja hänen puheessaan hahmottelemansa visio vastaa läheisesti sitä, mitä useimmat tarkkailijat odottivat.

Maahanmuuttajien määrän kasvu

Politiikasta keskustelemisen lisäksi Mendicino antoi kuitenkin myös sävyn tuleville maahanmuuttokeskusteluille. Hän aloitti puheenvuoronsa maahanmuuton tärkeästä roolista Kanadan talouden kehittämisessä ja esitti myönteisen kannanoton maahanmuuttajien määrän kasvattamiseen, mutta myönsi samalla, että Kanadan kukoistukseen tarvittavista tarkoista määristä voidaan käydä vuoropuhelua.

Mendicinon tehtävänä ministerinä ei ole ainoastaan kehittää ja panna täytäntöön uusia maahanmuutto-ohjelmia vaan myös johtaa kansallista vuoropuhelua aiheesta. Hän päätti puheensa kehottamalla kuulijoitaan edistämään maahanmuuttoa Kanadan kansallisessa vuoropuhelussa ja kiinnittämällä huomiota sen moniin yhteiskunnallisiin hyötyihin. Vahvistaakseen näkemystään hän huomautti, että OECD:n kaltaiset kansainväliset järjestöt pitävät Kanadan maahanmuuttojärjestelmää mallina muille. Maahanmuuttoa koskevien huolenaiheiden lievittäminen on tärkeä osa ministerin työtä, ja Mendicino toivoo voivansa tehdä sen siirtämällä kansallisessa keskustelussa painopistettä siten, että Kanadan maahanmuuttojärjestelmä ymmärretään menestystarinaksi.

Johtopäätös

Tämä uuden maahanmuuttoministerin ensimmäinen puhe viitoittaa tietä, jota Kanadan maahanmuutto-, pakolais- ja kansalaisuusministeriön voidaan odottaa kulkevan tulevina vuosina. Kuten odotettua, se edustaa liberaalien aikaisemman maahanmuuttopolitiikan laajentamista ja kehittämistä, ja siinä keskitytään maahanmuuton taloudellisiin hyötyihin ja sen hienosäätöön, keitä maahanmuuttajia Kanada ottaa vastaan ja minne he menevät. Uusien maahanmuuttajien määrän maltillinen kasvu kulkee käsi kädessä alueellistamiseen sitoutumisen jatkumisen kanssa.