Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen (NAFTA) tulevaisuus ja Kanadan maahanmuutto

Muokattu: loka 23, 2017 | Tunnisteet: Kanadan maahantulovaatimukset, Kanada eTA-kelpoisuusvaatimukset

Presidentti Donald Trump on jo jonkin aikaa pohtinut, pitäisikö hänen lopettaa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus (NAFTA), johon Kanada kuuluu ja jolla olisi vaikutuksia Kanadan maahanmuuttoon ja kauppaan. Aiemmin tässä kuussa Trump toivotti Kanadan pääministerin Justin Trudeaun tervetulleeksi Valkoiseen taloon keskustelemaan NAFTAsta ja tulevista toimista.

Voidaanko hyvä kauppasopimus neuvotella?

Forbes-lehden haastattelussa Trump sanoi, että NAFTA-sopimus lopetetaan, jos sitä ei saada "kuntoon". Tämän jälkeen Trump tarkensi tätä toteamalla, että hän uskoo, ettei "hyvää sopimusta" voida neuvotella. Näin ollen NAFTAn suhteen näyttää siltä, että kirjoitus on seinällä. Trump on jo pysäyttänyt Trans-Pacific Partnership -kumppanuuden kiistanalaisella liikkeellä. Vaikka NAPTA:n tulevaisuus ei näytä valoisalta, Trumpin lähestymistapa on muuttunut hieman, sillä hän toteaa nyt, että NAFTA:n peruuttamisen jälkeen voitaisiin neuvotella "hyvä sopimus".

Kanadan virkamiehet eivät ole ottaneet tätä retoriikkaa liian vakavasti, sillä he pitävät tällaisia huomautuksia olennaisena osana Trumpin kauppaneuvotteluja. NAFTA:n lopettaminen voisi kuitenkin vaikuttaa vakavasti moniin kanadalaisiin, yhdysvaltalaisiin ja meksikolaisiin, kuten lääkäreihin, insinööreihin, arkkitehteihin ja tiedemiehiin. Nämä kuuluvat ammattiammatteihin, jotka kuuluvat NAFTAn "TN"-maahanmuuttoluokkaan, jonka ansiosta tietyt ammattilaiset voivat saada NAFTAn mukaisen työluvan saapuessaan Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Meksikoon työskentelyä varten.

Vaikka Yhdysvallat voisi lähteä NAFTAsta kuuden kuukauden irtisanomisajalla, on epätodennäköistä, että Trump voisi toteuttaa tämän yksin ilman, että kongressi haastaisi sen. Siitä huolimatta pelätään, että jotkut Kanadan teollisuudenalat joutuisivat kärsimään häiriöistä, jos NAFTA lakkautettaisiin. Jotkut uskovat, että Ontario kärsisi eniten, mutta myös Alberta ja New Brunswick voisivat kärsiä pahasti. Ontario ja Alberta sekä New Brunswick ovat vahvasti riippuvaisia Yhdysvaltojen viennistä. Vaikutus kohdistuu muun muassa autoteollisuuteen, paperiteollisuuteen, kemianteollisuuteen, kaivosteollisuuteen ja ilmailu- ja avaruusteollisuuteen sekä mahdollisesti jopa öljyteollisuuteen. Kanadan taloudesta 23,5 prosenttia perustuu tavaroiden ja palvelujen vientiin. Koska Kanadan vienti oli kuitenkin noin 20 prosenttia ennen vuonna 1989 tehtyä Kanadan ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimusta, NAFTA-sopimuksen päättyminen ei välttämättä merkitsisi Kanadalle täydellistä katastrofia.

NAFTA ei ole ainoa vaihtoehto Kanadan maahanmuutolle.

Yksi NAFTA-sopimuksen tärkeimmistä eduista on sen mahdollistama rajat ylittävä maahanmuuttovirta Yhdysvaltojen ja Kanadan välillä. NAFTA on erittäin tärkeä Kanadan maahanmuuton kannalta, mutta jos se päättyy tai siitä neuvotellaan uudelleen, se ei välttämättä merkitsisi sujuvan ja tehokkaan liikematkustamisen loppumista näiden kahden valtion välillä. Liikematkustamisen osalta Kanadan "business visitor" -viisumi on käytössä, jotta Yhdysvalloista (ja joistakin muista maista) tulevat henkilöt voivat tulla Kanadaan ilman työlupaa. Työluvasta vapautuminen on tärkeää, sillä työluvan saaminen voi viedä aikaa ja vaivaa. Kustannusten lisäksi henkilöiden on myös tehtävä työmarkkinavaikutusten arviointi (Labour Market Impact Assessment, LMIA). Vaikka Kanadassa vierailisi vain muutaman päivän ajan, henkilö, joka saapuu maahan liikeasioissa ilman Kanadan viisumia, tarvitsee työluvan voidakseen jatkaa suunniteltua matkaansa.

Kanadan maahanmuuttolainsäädännön mukaan "liikematkustajiksi" luokiteltavat henkilöt eivät tarvitse työlupaa, ja he voivat oleskella Kanadassa tilapäisesti enintään kuusi kuukautta. Tällä hetkellä NAFTA-sopimus sallii jäsenmaiden (Yhdysvaltojen ja Meksikon) kansalaisten tulla Kanadaan "liikematkustajina" osallistumaan hyväksyttyihin työtehtäviin. Jos NAFTA-neuvottelut muuttavat työlupajärjestelyjä, Kanadaan tuleville ulkomaalaisille on edelleen muita maahantulomahdollisuuksia, jotka ovat seuraavat:

Yhdysvaltojen (ja Meksikon) kansalaiset voivat edelleen tulla Kanadaan liikematkustajina maahanmuutto- ja pakolaisten suojelua koskevien säännösten nojalla, jotka ovat NAFTA-sopimusta selvästi muistuttava sopimus. Vaihtoehtoisesti Global Skills Strategy, joka perustettiin auttamaan kanadalaisia yrityksiä houkuttelemaan lahjakkaita henkilöitä ulkomailta, auttaa henkilöitä saapumaan Kanadaan liikesyistä. Tämä strategia ei edellytä liikemiesviisumin hankkimista, mutta se sisältää useita poikkeuksia työlupiin, joita myönnetään korkeasti koulutetuille työntekijöille, jotka osallistuvat lyhytaikaisiin hankkeisiin, kuten tutkimustyöhön. Henkilöt ovat oikeutettuja viisumiin melko tiukkojen kriteerien perusteella.

Henkilöt voivat myös tulla Kanadaan käyttämällä Kanadan ETA-viisumia tai muuta kuin yritystoimintaan tarkoitettua viisumia. Kanadan ETA-viisumi on tarkoitettu hyväksytyistä maista tuleville henkilöille, jotka haluavat vierailla Kanadassa enintään 6 kuukauden ajan. Matkustajat voivat hakea sitä verkossa käyttäen passitietojaan ja maksamalla 7 Yhdysvaltain dollarin CDN-maksun. Kun ETA-hakemus on hyväksytty, se liitetään matkustajan passiin. Niiden, jotka eivät ole oikeutettuja ETA-hakemukseen, on kuitenkin haettava viisumia, mikä kestää kauemmin.

Palatakseni NAFTAan, tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että Trudeaun ja Trumpin neuvottelut olisivat tuoneet osapuolia lähemmäksi sopimusta.