Päivityksiä Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan kauppasopimuksesta ja suojeltuja henkilöitä koskevista perheenyhdistämissäännöistä.

Muokattu: joulu 12, 2019 | Tunnisteet: Kanadan maahanmuutto, Kanadan viisumi, IRCC

Mitä Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan uusi kauppasopimus merkitsee Kanadan maahanmuutolle?

Vuoden kestänyt poliittinen umpikuja päättyi vihdoin tiistaina 10. joulukuuta, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen lainsäätäjät suostuivat ratifioimaan Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan välisen sopimuksen (USMCA, vaikka Kanada kutsuu sitä virallisesti Kanadan, Yhdysvaltain ja Meksikon väliseksi sopimukseksi tai CUSMA). Päätös tehtiin sen jälkeen, kun sopimukseen oli tehty joitakin muutoksia työntekijöiden oikeuksien ja ympäristönsuojelun vahvistamiseksi.

Uusi kauppasopimus korvaa Pohjois-Amerikan naapurimaiden aiemman kolmenvälisen NAFTA-sopimuksen. Kanadalaisille työnantajille ja Kanadaan töihin pyrkiville henkilöille NAFTA yksinkertaisti huomattavasti palkkaus- ja maahanmuuttoprosesseja. Sopimuksen mukaan monien eri alojen työntekijät voivat saada kolmen vuoden määräaikaisen työluvan, joka oikeuttaa työskentelemään Kanadassa. Luvat voidaan uusia rajoittamattoman monta kertaa, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon siihen oikeutetuille. Järjestelmä oli myös työnantajien kannalta yksinkertaisempi. Normaalisti työnantajan, joka haluaa palkata ammattitaitoisen työntekijän Kanadan ulkopuolelta, on osoitettava, ettei kanadalaisia ole saatavilla; tämä edellyttää työmarkkinavaikutusten arviointia (LMIA). NAFTA-sopimuksessa LMIA:ta ei tarvittu työnantajille, jotka halusivat palkata ammattitaitoisia työntekijöitä Meksikosta tai Yhdysvalloista.

Tuolloisen ehdokkaan Donald Trumpin jyrkkä kritiikki NAFTA:a kohtaan Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana vuonna 2016 ruokki spekulaatioita siitä, että uusi kauppasopimus voisi muuttaa tapaa, jolla NAFTA vaikutti Kanadan viisumeihin ja työmarkkinoihin; monet uskoivat, että Trump voisi yrittää rajoittaa niiden alojen määrää, joilla amerikkalaiset työnantajat voisivat palkata meksikolaisia tai kanadalaisia työntekijöitä. Kun kolmen maan johtajat allekirjoittivat sopimuksen vuonna 2018, jotkut pelot rauhoittuivat; uuden sopimuksen työvoiman liikkuvuutta koskevat määräykset olivat olennaisilta osin samat kuin edellisessä sopimuksessa. Prosessi ei kuitenkaan ollut vielä ohi; sopimus piti vielä ratifioida kussakin maassa, ja demokraattien voitto Yhdysvaltain vaaleissa 2018 tarkoitti, että Trumpin uudella kauppasopimuksella saattoi olla kivinen tie edessään.

Nyt kun uusi sopimus on menossa ratifioitavaksi, nämä huolet ovat hälvenneet. Näyttää siltä, että sopimuksen 16 luku, joka on maahanmuuttoa koskeva osa, pysyy pääosin muuttumattomana. Kanadalaiset työnantajat voivat edelleen palkata ammattitaitoisia työntekijöitä Meksikosta ja Yhdysvalloista ilman, että heidän on täytettävä LMIA-sopimuksia, ja kolmivuotiset työluvat ovat edelleen saatavilla näille ulkomaisille työntekijöille.

Kanada tarkistaa suojeltuja henkilöitä koskevia perheenyhdistämissääntöjä

Kanadan maahanmuutto-, pakolais- ja kansalaisuusvirasto (IRCC) on ilmoittanut muutoksista tapaan, jolla suojeltuina henkilöinä Kanadaan tulevat henkilöt hakevat perheenyhdistämistä. Uudella järjestelmällä pyritään torjumaan joitakin suojattujen henkilöiden luokan ainutlaatuisesta luonteesta johtuvia vaikeuksia.

Suojellut henkilöt ovat Kanadaan saapuvia maahanmuuttajia, joiden IRCC uskoo olevan vaarassa joutua vainon kohteeksi alkuperämaassaan. Tämän vaaran vuoksi suojeltujen henkilöiden ja Kanadan ulkopuolella asuvien huollettavien perheenjäsenten yhdistäminen voi olla erityisen haastavaa. Perheenjäsenet saattavat asua tilanteissa, joissa maahanmuuttoviranomaisten on vaikea ottaa heihin yhteyttä, jolloin pysyvän oleskeluluvan hakuprosessi voi kestää paljon kauemmin.

Näiden perheiden auttamiseksi IRCC tekee kaksi muutosta pysyvän oleskeluluvan myöntämisjärjestelmään. Ensinnäkin suojellut henkilöt voivat nyt hakea pysyvää oleskelulupaa sekä itselleen että perheenjäsenilleen samanaikaisesti. Nämä hakemukset voidaan jättää vain IRCC:n Mississaugan asiankäsittelykeskuksessa. Lisäksi IRCC ottaa käyttöön uuden yksivuotisen pilottihankkeen, jossa hakemuksia ei vain vastaanoteta vaan myös käsitellään samanaikaisesti.

Näiden muutosten ansiosta pysyvän oleskeluluvan hakuprosessi keskitetään, jolloin hakemuksen tekevä suojattu henkilö voi tosiasiassa olla yhteydessä IRCC:hen perheenjäsentensä puolesta. Tämän pitäisi mahdollistaa hakemusprosessin eteneminen myös tilanteissa, joissa maahanmuuttokeskus ei pysty luotettavasti ottamaan yhteyttä perheenjäseneen.

Järjestelmä on käytettävissä vain tietyillä alueilla. Voidakseen olla tukikelpoinen perheenjäsenten on asuttava maassa, joka kuuluu johonkin yhdeksästä osallistuvasta maahanmuuttovirastosta. Osallistuvia toimistoja ovat muun muassa Bogotassa, Buenos Airesissa, Limassa, Lontoossa, Mexico Cityssä, Nairobissa, Port of Spainissa ja Sao Paulossa sijaitsevat toimistot. IRCC ilmoittaa hakijoille, ovatko he oikeutettuja ohjelmaan. Jotta hakija olisi oikeutettu ohjelmaan, hänen on täytynyt jättää hakemus 4. joulukuuta 2019 tai myöhemmin.

Tämän pysyvän oleskeluluvan hakumenettelyyn tehdyn muutoksen pitäisi poistaa osa epävarmuudesta ja viivytyksestä, joka liittyy pakolaisten ja muiden suojattujen hakijoiden perheenjäsenten tuomiseen Kanadaan. Tällä hetkellä nämä vaihtoehdot ovat käytettävissä vain rajoitetulle määrälle hakijoita, mutta tämä muutos saattaa osoittaa muutoksen suunnan suojattujen henkilöiden luokassa. Se näyttää heijastavan halua puuttua joihinkin tämän oleskeluluvan hakijaluokan ainutlaatuisiin haasteisiin.