Quebec pyrkii lisäämään maahanmuuttovaltuuksiaan

Muokattu: loka 14, 2019 | Tunnisteet: Kanada maahanmuutto, Kanada maahantulovaatimukset

Johdanto

Ennen 21. lokakuuta pidettäviä liittopäivävaaleja Kanadan kuusi suurinta poliittista puoluejohtajaa keskustelivat hiljattain Quebeciin suuntautuvasta maahanmuutosta. Maakunta haluaa laajentaa maahanmuuttoa koskevaa valvontaansa talousluokkavalinnan ulkopuolelle.

Ranskaksi järjestetyssä kokouksessa kaikilta johtajilta kysyttiin heidän kantaansa siihen, että Quebec saisi nykyistä enemmän valtaa. Quebec poikkeaa muista provinsseista siinä, että sillä on valtuudet valita kaikki talousluokkaan kuuluvat maahanmuuttajat ja määritellä maahanmuuton määrä.

Pyrkimys asianmukaiseen kotouttamiseen

Francois Legault'n johtama Coalition Avenir Québec (CAQ) -hallitus, joka tuli valtaan syksyllä 2018, on pyrkinyt vähentämään maakuntaan asettuvien maahanmuuttajien määrää sekä arvioimaan heidän taitojaan ja arvojaan varmistaakseen, että he integroituvat hyvin yhteiskuntaan.

CAQ on myös painostanut hallitusta antamaan sille enemmän valtaa perhe- ja pakolaisluokkien vastaanottamisessa. Kokouksessa olleet kuusi puoluejohtajaa sopivat neuvottelevansa CAQ:n kanssa sitoutumatta kuitenkaan 100-prosenttisesti siihen, että Quebec saa lisää itsenäisyyttä maahanmuuton suhteen. QAC:n puoluejohtaja on tehnyt selväksi, että hän toivoo muiden puoluejohtajien hyväksyvän hänen suunnitelmansa maahanmuuttajien asianmukaisesta kotouttamisesta.

Valvonta on välttämätöntä maakunnan ranskalaisen identiteetin suojelemiseksi.

Pääministeri Justin Trudeau vahvisti, että liittovaltion hallitus on työskennellyt sen eteen, että Quebec saisi enemmän valvontaa maahanmuuton suhteen siitä lähtien, kun hänet valittiin vuonna 2015. Hän tunnusti maakunnan oikeudet maahanmuuttoasioissa ja perusteli niiden tarpeellisuutta sen ainutlaatuisen ranskalaisen identiteetin ja kielen suojelemiseksi. Pääministeri lisäsi, että hän oli tyytyväinen siihen, että Quebec otti käyttöön maahanmuuttajien arvojen arvioinnin, mutta se ei koskisi Kanadan kansalaisuutta kokonaisuudessaan.

Konservatiivipuolueen johtaja Andrew Scheer sanoi olevansa mielellään valmis yhteistyöhön Legault'n kanssa, jotta Quebec saisi lisää itsenäisyyttä maahanmuuton suhteen. Quebecin maahanmuuttotasosta puhuessaan Scheer totesi olevansa enemmän huolissaan maakunnan työvoimapulasta. Provinssin yritysryhmät ovat kritisoineet CAQ:n toimia maahanmuuton vähentämiseksi, kun työvoimapula on jo olemassa.

Puolueiden väliset erimielisyydet Quebecin maahanmuutosta

Kanadan uuden äärioikeistolaisen Kansanpuolueen johtaja Maxime Bernier kyseenalaisti Scheerin sitoutumisen yhteistyöhön Legault'n kanssa ja sanoi, että Scheer ei itse asiassa ollut samaa mieltä Legault'n toiveista haastatella jokainen maahanmuuttaja ja käydä läpi arvotesti.

Bernier kritisoi myös Scheerin suunnitelmaa pysäyttää turvapaikkaa hakevien pakolaisten vyöry luvattomalla rajanylityspaikalla Yhdysvaltain ja Quebecin rajalla. Tuhannet ovat ylittäneet Kanadan rajanylityspaikan tässä vaiheessa. Yhdysvaltojen ja Kanadan välinen turvallista kolmatta osapuolta koskeva sopimus (STCA) rajoittaa turvapaikkaa hakevien henkilöiden määrää virallisilla maarajanylityspaikoilla, mutta ei koske epävirallisia rajanylityspaikkoja.

Scheer on esittänyt ajatuksen STCA-sopimuksen laajentamisesta kattamaan Kanadan viralliset ja epäviralliset rajanylityspaikat. Tämä edellyttäisi kuitenkin, että sopimus neuvotellaan uudelleen Yhdysvaltojen kanssa, mikä olisi monimutkaista, eikä sen onnistumisesta olisi takeita.

Epävirallisten rajanylitysten monimutkaisuus

Trudeau joutui arvostelun kohteeksi myös hallituksen lähestymistavasta turvapaikanhakijoiden virran valvomiseksi epävirallisella Roxham Roadin rajanylityspaikalla.

Kanadan vihreän puolueen johtaja Elizabeth May kritisoi Trudeaun hallitusta siitä, että se hautasi noin 400-sivuiseen omnibus-budjettiesitykseen lainsäädännön, jolla poistetaan oikeus turvapaikkaan Kanadassa silloin, kun hakija on jo jättänyt hakemuksen Yhdysvalloissa.

May sanoi, että hallitus oli luvannut, ettei se koskaan piilottaisi lakia omnibus-budjettiin ja rikkoisi siten pakolaisten oikeuksia ja turvalliseen Kanadaan elämää etsivien ihmisoikeuksia.

Lainsäädäntöä puolustaessaan Trudeau sanoi, että kanadalaiset haluavat oikeudenmukaisen ja vahvan maahanmuuttojärjestelmän, joka koskee kaikkia. Hän totesi, että kaikkia normeja noudatetaan asettaen kansainvälisen standardin ihmisoikeuksien suojelulle.

Uuden demokraattisen puolueen johtaja Jagmeet Singh ilmoitti aikovansa keskeyttää turvallisia kolmansia maita koskevan sopimuksen, jos hän pääsee valtaan, ja vihjasi, että Trudeaulta puuttuu rohkeutta nousta Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vastaan.

Vastuu kotiseudultaan siirtymään joutuneiden ihmisten tukemisesta menettelyjä noudattaen

Vastauksessaan Trudeau sanoi, että hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ovat ensiarvoisen tärkeitä, mikä antaa Kanadalle mahdollisuuden neuvotella menestyksekkäästi uudelleen Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa. Hän vahvisti, että epävirallisissa rajanylityksissä on todellakin ongelma, kun turvapaikanhakijat tulevat maahan ilman Kanadan viisumia, Kanadan ETA-viisumia tai virallisia papereita, mutta sanoi, että on tärkeää muistaa, että kaikkialla maailmassa on 65 miljoonaa kotiseudultaan siirtymään joutunutta ihmistä, jotka etsivät turvallisuutta.

Hän sanoi myös, että hallitus tunnustaa vastuunsa siitä, että nämä henkilöt kulkevat järjestelmän läpi ja säilyttävät sen eheyden. Lisäksi Trudeau vahvisti, että rajalla ei ole vapaata kulkulupaa ja että kaikki, jotka ylittävät rajan, olivatpa he sitten laillisia tai laittomia, käyvät läpi turvatarkastuksen ja Kanadan virallisen maahanmuuttoprosessin.