Residenssin alueelliset väylät alkavat vahvasti vuonna 2020

Muokattu: tammi 28, 2020 | Tunnisteet: Kanada maahanmuutto

Johdanto

Yksi Kanadan maahanmuuttopolitiikan huomattavimmista piirteistä viime vuosikymmeninä on ollut suuntaus kohti maakuntahallitusten valvonnan lisäämistä. Paikallisen osallistumisen lisääminen maahanmuuttoon on kuitenkin muutakin kuin vain maakunnallinen nimitysohjelma (Provincial Nominee Program). Kaksi paikallista maahanmuutto-ohjelmaa osoittaa, miten monin eri tavoin paikallishallinnot osallistuvat maahanmuuttoon. Ne voivat vaihdella nopeutetun menettelyn tarjoamisesta valituilla aloilla toimiville hakijoille ja maahanmuuton edistämisestä yhteisöissä, jotka eivät ole perinteisesti houkutelleet suuria määriä maahanmuuttajia.

Brittiläisen Kolumbian teknologiapilotti ruokkii alueellista teollisuutta.

Yksi esimerkki maakunnallisesta ohjelmasta, joka palvelee erityistä työmarkkinatarvetta, on Brittiläisen Kolumbian Tech Pilot -ohjelma. Brittiläisessä Kolumbiassa on nopeasti kasvava teknologia-ala, joka tuottaa suurta kysyntää erityistaitoja omaaville työntekijöille. Osana normaalia maakunnan nimitysohjelmaa Brittiläinen Kolumbia toteutti korkean teknologian alan maahanmuuttajille ja työnantajille tarkoitetun erityisohjelman, jonka ansiosta 29 valittua työpaikkaa esimerkiksi ohjelmistokehityksen, insinöörityön, biotekniikan ja laitteiden huollon aloilla ovat tukikelpoisia. Tämä pilottiohjelma tarjoaa lisäpalveluja alan työnantajille, jotka haluavat palkata ammattitaitoisia maahanmuuttajia. Ohjelmaan kuuluu muun muassa alan hakijoiden nopeampi käsittely - useimmat hakemukset käsitellään kahdessa tai kolmessa kuukaudessa - sekä useammin toistuvat kutsut hakea pysyvää oleskelulupaa.

Teknologiapilotti on osoittautunut työnantajien suosiossa, eikä tämä suuntaus näytä hidastuvan vuonna 2020. Tammikuun ensimmäisten viikkojen aikana on ollut vilkasta toimintaa, ja 14. tammikuuta suoritetun arvonnan perusteella myönnettiin 70 kutsua teknologia-alan hakijoille. Lisäksi Brittiläinen Kolumbia myönsi vielä 25 kutsua yrittäjien maahanmuutto-ohjelmassaan, jonka tarkoituksena on houkutella maakuntaan yritysten omistajia ja johtajia. Arvonta on jatkoa vuoden 2019 vilkkaalle viimeiselle viikolle, jolloin teknologia-alan pilottihankkeesta saatiin 83 tarjousta päteville hakijoille.

Koska erilaisten teknologia-alan työpaikkojen kysynnän on tarkoitus pysyä korkeana vuonna 2020, Brittiläinen Kolumbia on jatkanut pilottiohjelmaansa kesäkuuhun asti. Samaan aikaan Ontario on ottanut käyttöön samanlaisen teknologiaohjelman, jolla kannustetaan maahanmuuttoa korkean kysynnän teknologia-alan työpaikkoihin. Jos nämä ohjelmat osoittautuvat onnistuneiksi - ja kaikki viittaa siihen, että Brittiläisen Kolumbian ohjelma on täyttänyt odotukset - on odotettavissa, että vastaavia ohjelmia syntyy maan muiden alueiden paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin.

Ranskankielisen maahanmuuton edistäminen

Joissakin paikallisissa maahanmuutto-ohjelmissa keskitytään kysytyimpien työalojen maahanmuuttajien lisäksi edistämään sellaisten maahanmuuttajien hakemuksia, joilla on tietty kieli- tai kulttuuritausta. Tämä koskee erityisesti ranskankielisiä maahanmuuttajia; ranskankieliset maahanmuuttajat ovat tärkeä voimavara maakunnille, jotka haluavat tarjota palveluja ranskankielisille asukkailleen ja säilyttää ranskankielisen kieliperinnön.

Yksi esimerkki tämäntyyppisestä ohjelmasta on New Brunswickin Monctonissa 24. tammikuuta järjestetyt maahanmuuttajille suunnatut työnvälitystilaisuudet. New Brunswickin suurin kaupunki Moncton on virallisesti kaksikielinen kaupunki, jossa noin kolmannes asukkaista puhuu ranskaa. Siellä sijaitsee myös ranskankielinen Universite de Moncton, joka on suurin ranskankielinen yliopisto Quebecin itäpuolella. Tämä ranskankielisten ihmisten ja instituutioiden suuri keskittymä antaa sekä englantia että ranskaa puhuville hakijoille huomattavan edun, kun he etsivät työtä alueelta. Moncton aikoo yli kaksinkertaistaa uusien maahanmuuttajien vuotuisen määrän vuoteen 2024 mennessä; monet näistä uusista maahanmuuttajista tulevat ranskankielisistä tai kaksikielisistä yhteisöistä.

Toisin kuin esimerkiksi Brittiläisen Kolumbian ja Ontarion teknologiapilottiohjelmat, Monctonin maahanmuuttajille suunnatun työnhakumessutapahtuman kaltaiset paikalliset aloitteet eivät vaikuta oleskelulupahakemusprosessiin, vaikka ne voivat auttaa hakijoita löytämään tarvitsemiaan työtarjouksia. Liittovaltion hallitus tukee kuitenkin monin tavoin alueellisia pyrkimyksiä edistää ranskankielisten maahanmuuttoa. Näihin kuuluu muun muassa "Tervetuloa ranskankielisiin yhteisöihin" -aloite, joka tarjoaa rahoitusta toimiin, joilla autetaan uusia ranskankielisiä tulijoita integroitumaan uusiin yhteisöihinsä. Muita etuja ovat muun muassa CRS-järjestelmän (Comprehensive Ranking System) lisäpisteet, joita saavat hakijat, jotka voivat osoittaa osaavansa molempia Kanadan virallisia kieliä, sekä mahdolliset vapautukset työmarkkina-arvioinneista työnantajille, jotka haluavat palkata ranskankielisiä maahanmuuttajia. Näillä ja muilla kannustimilla liittovaltion hallitus toivoo edistävänsä ranskankielistä maahanmuuttoa ja elvyttävänsä ranskankielistä kulttuuria erityisesti Quebecin ulkopuolisilla alueilla, jotka yleensä houkuttelevat suurimman osan uusista tulijoista.

Yhteistä kaikille näille ohjelmille on se, että ne edustavat Kanadan maahanmuuttopolitiikkaa, jossa keskitytään vastaamaan kanadalaisten yritysten ja yhteisöjen erilaisiin tarpeisiin. Käyttämällä kohdennettuja, paikallisiin kulttuureihin ja työmarkkinoihin liittyviä ohjelmia hallitus voi olla varma siitä, että se saa talousluokan maahanmuuttajia niitä tarvitseviin paikkoihin sen sijaan, että heidät vain ohjattaisiin suuriin kaupunkeihin. Näiden politiikkojen tähänastinen menestys viittaa siihen, että voimme odottaa, että alueellinen osallistuminen tulevaan politiikkaan lisääntyy.