Voiko Kanada auttaa afrikkalaisia turvapaikanhakijoita, joita uhkaa karkotus Israelista?

Muokattu: helmi 21, 2018 | Tunnisteet: Kanada-viisumi, Kanada eTA-kelpoisuus

Johdanto

Kanada on virallisesti ilmaissut huolensa Israelin suunnitelmista karkottaa tuhansia afrikkalaisia turvapaikanhakijoita tai panna heidät vankilaan. Monia Israelissa asuvista 37 000 sudanilaisesta ja eritrealaisesta henkilöstä uhkaa tällä hetkellä määräys lähteä kodeistaan. Israelin hallitus on alkanut antaa turvapaikanhakijoille tiedoksi, että heidän on lähdettävä niin sanottuihin "turvallisiin" Afrikan maihin 60 päivän kuluessa. Lisäksi heille on kerrottu annettavan lentolippuja ja käteistä, ja jos he eivät lähde vapaaehtoisesti, heidät voidaan vangita.

Kanadalla on tärkeä rooli israelilaisten turvapaikanhakijoiden kotiuttamisessa.

Kanadan ulkoministerin tiedottaja totesi, että Kanada ei tue turvapaikanhakijoiden joukkokarkotuspolitiikkaa, ja totesi, että turvapaikanhakijoiden oikeudet on määritelty Geneven yleissopimuksessa, jonka Israel on allekirjoittanut. Kanada on maa, joka ottaa vastaan eniten Israelista lähteviä afrikkalaisia turvapaikanhakijoita, ja se käy parhaillaan neuvotteluja Israelin hallituksen kanssa, jotta se voisi käsitellä sen huolta tilanteesta. Virallisten lukujen mukaan Kanadassa on vuosina 2016-2017 kotiutettu 1 880 pakolaista Eritreasta.

Laittomia soluttautujia vai pakolaisia?

Israelin hallitus ei ole virallisesti ilmoittanut, mihin Afrikan maahan siirtolaiset voidaan siirtää, mutta Ruanda ja Uganda ovat tiettävästi mahdollisia vaihtoehtoja. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kutsunut turvapaikanhakijoita "laittomiksi soluttautujiksi" ja esittänyt, että he ovat tulleet etsimään työtä eivätkä suojelua pakolaisina. Siirtolaisuus Eritreasta ja Sudanista alkoi vuonna 2006, kun ihmiset pakenivat rajan yli Israeliin. Sitten Israel rakensi sähköisen aidan, joka hillitsi ongelmaa. Siirtolaistilanne on kuitenkin saavuttanut kiehumispisteen Israelissa, ja monet maan asukkaat syyttävät siirtolaisia lisääntyneestä rikollisuudesta ja maan sosiaalisen tasapainon häiriintymisestä.

Ihmisoikeusnäkökulma

Osana YK:n ihmisoikeusraporttia vuodelta 2018 Kanada totesi, että ihmisoikeuksien suojelu Israelissa vaihtelee etnisestä tai uskonnollisesta ryhmästä riippuen, ja se on antanut suosituksia ihmisoikeuksien parantamiseksi ottamalla käyttöön yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen perustuvan lähestymistavan. Muita suosituksia ovat muun muassa liikkumisvapauden rajoitusten vähentäminen ja palestiinalaisten parempi pääsy terveyspalveluihin.

Ihmisoikeusjohtaja Irwin Cotler kritisoi Israelin äskettäistä ilmoitusta, mutta huomautti, että politiikka ei koske perheitä, naisia, lapsia ja vammaisia. Sen vuoksi heidän politiikkansa kohdistuu vain Eritrean miehiin, jotka ovat naimattomia. Hänen mielestään maan pitäisi kuitenkin lykätä karkotuksia, kunnes pakolaisaseman määrittämiseksi voidaan luoda oikeudenmukainen ja tehokas prosessi.

Kanadan maahanmuuttopolitiikka on toiminut turvapaikanhakijoiden hyväksi.

Israelissa pakolaisaseman on tähän mennessä saanut alle 1 prosentti afrikkalaisista turvapaikanhakijoista. Kanadassa vastaava luku on noin 97 prosenttia, ja Cotler on kehottanut Kanadaa lisäämään turvapaikanhakijoiden vastaanottoa, jotta Israeliin kohdistuvaa painetta voitaisiin lievittää. Kanadan juutalaisryhmät kannustavat myös liberaalihallitusta etsimään keinoja karkotettujen palauttamiseksi Kanadan maahanmuuttojärjestelmän piiriin.

Tilannetta on kuvailtu äärimmäisen haastavaksi sekä turvapaikanhakijoille että Israelin viranomaisille, ja maan hallitusta on kehotettu suhtautumaan asiaan mahdollisimman myötätuntoisesti. Toivotaan, että tilanteen ratkaisemiseksi voidaan toteuttaa useita luovia toimenpiteitä, mukaan lukien mahdollisuus, että Kanada voi sponsoroida joitakin pakolaisia. Tämä voisi viime kädessä auttaa vähentämään monien kohtaamaa ahdinkoa.

Israelissa turvapaikanhakijoita auttavan kanadalaisen järjestön perustaja Enbal Singer on kehottanut Kanadan hallitusta poistamaan osan turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen liittyvistä hallinnollisista menettelyistä ja ryhtymään toimenpiteisiin pakolaisten sponsoroinnin toteuttamiseksi. Ryhmä on aloittanut kampanjan, jonka tarkoituksena on tiedottaa ihmisille pakolaisten nykyisestä ahdingosta. Singerin mukaan Israelin toimet ovat kansainvälisen pakolaislainsäädännön vastaisia sekä lyhytnäköisiä ja hätiköityjä. Hän on kehottanut Kanadan hallitusta puuttumaan asiaan ja estämään karkotukset sekä lisäämään Israelin viisumitoimistoissa työskentelevien ihmisten määrää, jotta UNHCR:n olisi helpompi käsitellä hakemuksia.

Ihmiset, joilla ei ole Kanadan viisumia tai ETA-viisumia.

Eräs Eritrealainen, joka on nykyään Kanadan kansalainen, tuli Kanadaan Israelista vuonna 2009 ja tuli Kanadaan yksityisesti sponsoroituna turvapaikanhakijana. Hän on nyt mukana Kanadan maahanmuuttopyrkimyksissä auttamassa muita turvapaikanhakijoita. Israelin hallituksen viimeisimmän toimenpiteen osalta hän viittasi siihen historiallisena virheenä.

On muistettava, että turvapaikanhakijat ovat niitä, jotka eivät voi hakea Kanadan viisumia tai Kanadan ETA-viisumia. Nämä reitit ovat avoinna tietyille henkilöille tietyistä maista, ja sekä Kanadan ETA että viisumi antavat ihmisille mahdollisuuden viettää aikaa Kanadassa oikean luvan ollessa olemassa.