Voinko hakea eTA-lupaa Kanadaan, jos minulla on jokin terveysongelma?

Muokattu: heinä 05, 2023 | Tunnisteet: Kanada eTA-kelpoisuus, Kanada maahantulovaatimukset

Yksi Kanadan maahanmuuttoviranomaisen ( Immigration, Refugees and Citizenship Canada, IRCC) tärkeimmistä tehtävistä on suojella Kanadan kansalaisten terveyttä. Tätä tavoitetta tukeakseen IRCC kerää terveystietoja mahdollisilta maahanmuuttajilta ja voi estää vaarallisiksi epäiltyjen henkilöiden maahanmuuton. Samat rajoitukset eivät kuitenkaan yleensä koske matkustajia, jotka tulevat Kanadaan sähköisen matkustusluvan (eTA) turvin. Jos aiot saapua maahan eTA-luvalla, et todennäköisesti ole vaarassa, että matkasi peruutetaan lääketieteellisin perustein. Useimmissa tapauksissa sinulta ei edes vaadita lääkärintarkastusta, joten sinulla ei ole merkittävää riskiä siitä, että maahantulosi evätään lääketieteellisin perustein.

Vaikka keskimääräisen eTA-luvan haltijan ei tarvitse käydä lääkärintarkastuksessa ennen Kanadaan tuloa, joissakin tapauksissa lääkärintarkastus on kuitenkin tarpeen. Se, onko sinun käytävä lääkärintarkastuksessa - ja voiko matkasi näin ollen peruuntua lääketieteellisistä syistä - riippuu vierailusi syystä.

Vierailu Kanadaan eTA-luvalla

Jos tulet jostakin viisumivapaista maista, voit ehkä hakea eTA-lupaa, jonka avulla voit tulla Kanadaan ilman erillistä viisumia. ETA-viisumi on voimassa enintään viisi vuotta, ja sen haltija voi saapua Kanadaan enintään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan. ETA-luvan hakeminen ei yleensä edellytä lääkärintarkastusta. Hakemuksen tekemiseen tarvitaan vain passi jostakin hyväksyttävästä maasta, sähköpostiosoite ja luotto- tai pankkikortti.

Työskentely Kanadassa eTA-luvalla

On kuitenkin olemassa pieni määrä poikkeuksia yleisestä periaatteesta, jonka mukaan et tarvitse lääkärintarkastusta, jos tulet Kanadaan eTA-luvan avulla. Vaikka monet matkustajat, jotka saapuvat Kanadaan eTA-luvalla, ovat turisteja tai vierailevat Kanadassa osana nykyistä työtään, eTA-luvan haltijat voivat työskennellä Kanadassa edellyttäen, että he saavat myös työluvan työlleen. Kuten kaikki muutkin eTA-lupaa käyttävät Kanadaan matkustavat, nämä tilapäistyöntekijät saavat oleskella Kanadassa vain kuusi kuukautta.

Jos olet yksi näistä määräaikaisista työntekijöistä, sinun on ehkä käytävä lääkärintarkastuksessa. Se, vaaditaanko lääkärintarkastus, riippuu siitä, mitä työtä teet Kanadassa. Hallitus vaatii lääkärintarkastuksen työtehtävissä, joihin liittyy työskentelyä haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden kanssa, kuten terveydenhuolto- tai lastenhoitotehtävissä.

Lisäksi saatat tarvita lääkärintarkastuksen, jos olet maataloustyöntekijä, joka tulee Kanadaan sellaisesta maailmankolkasta, jossa tietyt terveysuhat ovat yleisempiä. Lääkärintarkastus vaaditaan, jos olet viettänyt kuusi kuukautta viimeisen vuoden aikana jossakin luettelossa mainituista maista riippumatta siitä, asutko kyseisessä maassa vai et.

Lääketieteellinen tutkimatta jättäminen

IRCC voi päättää, ettei hakijaa voida hyväksyä lääketieteellisesti useilla eri perusteilla. Kukin hakijaluokka, jonka perusteella hakijaa ei voida hyväksyä lääketieteellisesti, kuvastaa erilaista mahdollista riskiä Kanadan kansanterveydelle. Nämä päätökset voivat perustua lääkärintarkastuksen lisäksi myös mahdollisiin jatkotutkimuksiin tai muihin lääkäreiden pyytämiin tietoihin.

IRCC voi hylätä hakemuksesi, koska se katsoo, että saatat aiheuttaa vaaraa kansanterveydelle. Tämä johtuu yleensä siitä, että saatat tartuttaa muille vaarallisen taudin, kuten tuberkuloosin. Sinun ei välttämättä tarvitse itse kantaa tautia, jotta sinua ei voida hyväksyä maahan; läheinen kosketus tartunnan saaneeseen henkilöön voi myös vaikuttaa päätökseen.

Lisäksi sinut voidaan määrätä lääketieteellisesti kelpaamattomaksi, jos lääkärit katsovat, että voisit olla vaaraksi yleiselle turvallisuudelle. Näin voi tapahtua, jos kärsit sairaudesta, jonka vuoksi voit äkillisesti tulla toimintakyvyttömäksi, tai sairaudesta, joka aiheuttaa väkivaltaista tai epäsäännöllistä käyttäytymistä.

Sinua ei myöskään voida hyväksyä lääketieteellisesti, jos lääkärit katsovat, että sairautesi aiheuttaa todennäköisesti kohtuuttoman suuren taakan Kanadan julkiselle terveydenhuoltojärjestelmälle. Tämä koskee kuitenkin yleisemmin henkilöitä, jotka aikovat oleskella Kanadassa pidempään.

Menettelyn oikeudenmukaisuus

Jos IRCC katsoo, että sinua ei ehkä voida ottaa vastaan lääketieteellisistä syistä, se lähettää sinulle asiakirjan, jota kutsutaan menettelyllisen oikeudenmukaisuuden kirjeeksi. Kirjeessä kerrotaan, miksi lääkärin mielestä sinua ei ehkä voida jättää tutkimatta, ja sinua pyydetään vastaamaan siihen 90 päivän kuluessa. Tämä voi tapahtua antamalla lisätietoja terveydentilastasi, selittämällä terveydentilasi tai hoitosi muutoksia tai mitä tahansa muuta olennaista.

Harvinainen toimenpide

Vaikka ajatus siitä, että maahantulo Kanadaan evätään lääketieteellisistä syistä, voi aiheuttaa huolta, on tärkeää muistaa, että vain pieni osa eTA-matkustajista joutuu lääketieteelliseen tutkimukseen ja että vain pieni osa tästä ryhmästä voidaan evätä maahantulo lääketieteellisistä syistä. Vaikka se ei ole mahdotonta, todennäköisyys on pieni matkailijoille ja muille lyhytaikaisille vierailijoille, jotka muodostavat suurimman osan eTA-matkustajista.

Maahantulolupa

On tärkeää muistaa, että vaikka eTA-lupa säästää viisumin hankkimisen vaivalta jokaista Kanadan matkaa varten, se ei välttämättä takaa, että pääset maahan. Vaikka valtaosa matkustajista, joilla on eTA-lupa, pääsee Kanadaan ilman vaikeuksia, lopullinen päätös kuuluu teknisesti maahantulosataman rajavirkailijalle.

Vaikka rajaviranomaiset voivat teknisesti evätä sinulta pääsyn Kanadaan, se on hyvin harvinaista, ja valtaosa eTA-matkailijoista pääsee maahan nopeasti ja helposti ilman lääkärintarkastusta.