Kanadan eTA-vaatimukset

Kanadan eTA-vaatimukset

Mikä on sähköinen matkustuslupa (eTA)?

Kanadan sähköinen matkustuslupa (eTA, Electronic Travel Authorization) on vaatimus viisumivapaille ulkomaalaisille, jotka matkustavat Kanadaan lentäen. Se helpottaa maahantuloa, ja sen tarkoituksena on seuloa matkustajat ennen heidän saapumistaan sen varmistamiseksi, etteivät he ole turvallisuusriski. Lupa liitetään sähköisesti passiisi, ja se on voimassa viisi vuotta tai kunnes passisi vanhenee, sen mukaan, kumpi tulee ensin.

On tärkeää huomata, että eTA-lupaa voidaan soveltaa vain lentomatkustamiseen; jos matkustat Kanadaan maitse tai meritse (esimerkiksi autolla tai risteilyllä), maahantuloon sovelletaan erilaisia vaatimuksia.

Kanadan eTA-luvan perusvaatimukset

 1. Voimassa oleva passi: Sinulla on oltava voimassa oleva passi, joka on peräisin viisumivapaasta maasta. ETA-lupa liitetään sähköisesti tähän passiin.
 2. Maksuvälineet: Maksu: eTA-hakemuksen käsittelyyn tarvitaan valtion maksu, joka maksetaan luotto- tai pankkikortilla.
 3. Sähköpostiosoite: Toimiva sähköpostiosoite on tarpeen, jotta voit vastaanottaa hyväksymisilmoituksen ja kaikki hakemusta koskevat päivitykset.
 4. Matkustustiedot: Tietoja lennostasi ja osoitteesta, jossa aiot oleskella Kanadassa, saatetaan pyytää.
 5. Terveys: Sinulta saatetaan kysyä joitakin perusterveyskysymyksiä sen selvittämiseksi, oletko lääketieteellinen riski.
 6. Rikosrekisteriote: ETA-hakemukseen voi sisältyä kysymyksiä rikoshistoriasta. Rikosrekisteriote voi vaikuttaa kelpoisuuteesi saada eTA-lupa.

Tärkeitä huomautuksia eTA-vaatimuksista

 • Jos olet Yhdysvaltojen kansalainen, et tarvitse eTA-lupaa lentääksesi Kanadaan, mutta sinulla on oltava mukanasi asianmukainen henkilöllisyystodistus, kuten voimassa oleva Yhdysvaltojen passi.
 • Kanadassa pysyvästi asuvat henkilöt eivät voi hakea eTA-lupaa, vaan heidän on esitettävä voimassa oleva pysyvä oleskelulupakorttinsa tai pysyvästi asuvan henkilön matkustusasiakirja Kanadaan matkustaessaan.
 • Jos sinulla on kaksoiskansalaisuus, sinun on matkustettava sen viisumivapaan maan passin kanssa, jota käytit eTA-hakemuksen yhteydessä.
 • Lopullisen maahanpääsyn määrittelevät maahantulosataman maahanmuuttoviranomaiset.

Mitä matkustusasiakirjoja vaaditaan Kanadan eTA-lupaa varten?

Seuraavia matkustusasiakirjoja ei pidetä luotettavina, eikä niitä voi käyttää Kanadaan saapumiseen:

 • Somalian oletettavasti myöntämät passit,
 • Tšekin tasavallan myöntämät ei-koneellisesti luettavat passit,
 • Etelä-Afrikan tasavallan myöntämät väliaikaiset passit ja
 • Venezuelan myöntämät väliaikaiset passit.

Kuinka kauan olen tervetullut Kanadaan vierailijana?

Kanadan maahantulosataman (POE) rajavartija määrittää, kuinka kauan saat oleskella maassa. Useimmat vierailijat ovat tervetulleita kuuden kuukauden ajaksi maahantulopäivästä alkaen, mutta jos virkailija kuitenkin sallii vain lyhyemmän ajan, passissasi ilmoitetaan päivämäärä, johon mennessä sinun on poistuttava Kanadasta.

Jos haluat viipyä luvan mukaista aikaa pidempään, sinun on haettava jatkoaikaa vähintään 30 päivää ennen kuin sinun on lähdettävä.

Tarvitsenko eTA- tai viisumin Kanadan-matkalle?

Riippuen siitä, minkä maan kansalainen olet, et ehkä tarvitse viisumia, mutta tarvitset todennäköisesti eTA-luvan (Electronic Travel Authorization).

Kuljetusyhtiöt, kuten lentoyhtiöt, ovat vastuussa siitä, että sinulla on kaikki asianmukaiset ja riittävät matkustusasiakirjat Kanadaan saapumista varten. Jos sinulla ei ole näitä asiakirjoja, mukaan lukien eTA- tai vierailijaviisumi, lentokoneeseen nousu voi viivästyä tai sitä ei sallita.

Seuraavien maiden vierailijat eivät tarvitse viisumia Kanadaan (mutta tarvitsevat eTA:n):

Kanadan eTA-luvan hakeminen

 1. Online-hakemus: Täytä eTA-hakemuslomake verkossa. Hakemus on yksinkertainen verkkoprosessi, jonka täyttäminen kestää noin 10 minuuttia.
 2. Henkilö- ja matkatiedot: Sinun on annettava henkilötiedot, passitiedot ja vastattava kysymyksiin, joiden avulla määritetään kelpoisuutesi.
 3. Maksun suorittaminen: Maksa hakemusmaksu verkossa osana hakemusprosessia.
 4. Sähköpostivahvistus: Useimmissa tapauksissa saat vahvistuksen sähköpostitse muutamassa minuutissa, mutta joidenkin hakemusten käsittely voi kestää useita päiviä. Älä oleta, että hakemus on hyväksytty, ennen kuin saat nimenomaisen vahvistuksen.
 5. Liittyy passiin: Kun eTA-lupasi on hyväksytty, se liitetään sähköisesti hakemuksessasi käyttämääsi passiin. Sinun on matkustettava tällä passilla.
 6. Voimassaoloaika: Hyväksytty eTA-lupa on voimassa enintään viisi vuotta tai passin voimassaolon päättymispäivään asti sen mukaan, kumpi näistä tulee ensin. Hakijoita kehotetaan hakemaan eTA-hakemusta muutamaa viikkoa ennen Kanadaan lähtöä, koska käsittely voi viivästyä. Hyväksytty eTA-lupa mahdollistaa useamman maahantulon Kanadaan enintään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Ennen eTA-hakemuksen tekemistä on tärkeää varmistaa, että täytät kaikki vaatimukset ja sinulla on kaikki tarvittavat tiedot valmiina. Kanadassa vieraillessasi sinun on aina pidettävä mukanasi asianmukaiset matkustusasiakirjat ja henkilöllisyystodistukset sekä itsestäsi että mukanasi mahdollisesti matkustavista lapsista.

Kuljetusyritysten, myös lentoyhtiöiden, vastuulla on varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat asianmukaiset ja voimassa olevat matkustusasiakirjat. Jos näin ei ole, saatat joutua myöhästymään tai sinua ei päästetä lentokoneeseen. ETA-hakemus on yleensä mutkaton prosessi, mutta on aina hyvä suunnitella etukäteen ja valmistautua.

Tarvitaanko viisumi edelleen, jos kulkee Kanadan läpi pysähtymättä?

Jos olet sellaisen maan kansalainen, jolla ei ole viisumivapaata asemaa Kanadaan, tarvitset kauttakulkuviisumin, jotta voit kulkea Kanadan läpi pysähtymättä tai vierailematta. Viisumi tarvitaan, vaikka kauttakulku kestäisi alle 48 tuntia, mutta kauttakulkuviisumi ei ole maksullinen. Täytä vierailijaviisumihakemus (tilapäinen oleskeluviisumi) ja valitse kauttakulkuviisumi lomakkeen vaihtoehtojen luettelosta.

Jos sinulla on viisumivapaasta maasta peräisin oleva passi, voit hakea eTA-lupaa Kanadaan.

Et välttämättä tarvitse kauttakulkuviisumia tai eTA-viisumia, jos matkustat Yhdysvaltoihin tai Yhdysvalloista. Jos tietyt ulkomaalaiset täyttävät tietyt vaatimukset, he voivat ilman viisumia tapahtuvan kauttakulun (Transit Without Visa Program, TWOV) ja Kiinan kauttakulkuohjelman (China Transit Program, CTP) nojalla kulkea Kanadan kautta matkalla Yhdysvaltoihin tai Yhdysvalloista ilman Kanadan kauttakulkuviisumia.

Kanadassa pysyvästi asuvat henkilöt

Jos olet Kanadassa pysyvästi asuva henkilö, sinun on esitettävä pysyvän asukkaan korttisi, kun palaat Kanadaan kaupallisella kulkuneuvolla, kuten lentokoneella, laivalla, junalla tai bussilla. Jos palaat yksityisajoneuvolla, kuten omalla nimelläsi rekisteröidyllä autolla, tarvitaan muita asiakirjoja.

Jos aiot lähteä Kanadasta jostain syystä, tarkista, ettei pysyvän oleskeluluvan voimassaolo lakkaa ennen paluutasi. Useimmat kortit ovat voimassa viisi vuotta, mutta tarkista silti, jotta vältät mahdolliset ongelmat rajalla.

Esteellisyys:

Joidenkin Kanadaan matkustavien henkilöiden maahanpääsyä ei voida sallia. Tällaisia toimintoja, joiden perusteella hakijaa ei voida hyväksyä maahan, ovat esimerkiksi laaja tai viimeaikainen osallistuminen rikolliseen toimintaan, ihmisoikeusloukkaukset ja osallistuminen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Maahantulo Kanadaan voidaan evätä myös turvallisuuteen, terveyteen tai taloudellisiin syihin liittyvistä syistä.